Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Καινούργιο κι αυτό: Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη φορολόγηση αμοιβαίων και ομολόγων Ελλήνων στο εξωτερικό.«Γιατί πρέπει αυτός που έχει αμοιβαία ή ομόλογα στο εξωτερικό να μην πληρώνει φόρο έστω και συμβολικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης λέγοντας ότι την άποψη αυτή την εκφράζει ως οικονομολόγος και όχι ως υπουργός.«Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το Σύνταγμα ισχύει για όλους» συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης επιμένοντας ότι θα κατατεθεί ως πρόταση τον Οκτώβριο.



Όσον αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων Ελλήνων στο εξωτερικό υποστήριξε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η περιουσία ενός Έλληνα στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τη φορολογική επιβάρυνση που έχει στη χώρα που βρίσκονται τα ακίνητα. «Εάν ο φόρος είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα τότε θα καταβάλλεται η διαφορά στην Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα είναι σχεδόν ίδιος με το φόρο του 2014, με πολύ μικρές αλλαγές, και έκανε γνωστό ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει σε λίγες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι πρέπει να αλλάξει ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου.

Αναφερόμενος στους ελέγχους της Εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις, είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταθετών δεν έχει να φοβάται τίποτα, έχουν όμως να φοβούνται όσοι έκρυβαν χρήματα.

Διευκρίνισε πάντως πως για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό ο στόχος των Αρχών είναι να πετύχουν την εθελοντική αποκάλυψή και τον επαναπατρισμό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθεί αμνηστία, εξήγησε, αλλά ούτε και θα επιβληθεί ένας πολύ υψηλός και τιμωρητικός φόρος.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: