Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Το τετ α τετ Σταθάκη-Λαγκάρντ: Ούτε κουβέντα για το χρέος

Περίπου μισή ώρα κράτησε η εθιμοτυπική συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.Ο κ. Σταθάκης έκανε μια επισκόπηση της κατάστασης στην Κριστίν Λαγκάρντ, με αναφορές στο δεύτερο πακέτο μέτρων που δεν έχει περάσει από την Βουλή, όπως η φορολόγηση των αγροτών και ορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας. Δεσμεύτηκε δε ότι θα έχουν περάσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.



Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα προβλήματα, στην ανάγκη να γίνουν τα prior actions και η αξιολόγηση ώστε να μπορέσει να αναμειχθεί ξανά το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ απάντησε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και θα μπορέσει να επανενεργοποιηθεί το Ταμείο.

Δεν παρέλειψε δε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν μίλησαν για το χρέος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Σταθάκης-Λαγκάρντ δεν αντάλλαξαν απόψεις για το ελληνικό χρέος. Είπαν απλώς ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης θα συζητηθεί και η υπόθεση ελάφρυνσης του χρέος, κάτι που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ

«Ο Σταθακης δεν έθεσε στην κα Λαγκάρντ προβλήματα, ούτε ήρθε να διαπραγματευτεί, δεν ήρθε γι αυτό το λόγο. Εθιμοτυπικά ήρθε μιας και βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, και είχε προηγηθεί η επιστολή της κας Λαγκαρντ την οποία γνώρισε για πρώτη φορά» υποστήριζαν.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν επίσης ότι η συμφωνία του Αυγούστου δεν συνήφθη με το ΔΝΤ αλλά με τον ESM ως εκ τούτου «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για κάτι που αποφάσισε με τους ευρωπαίους».

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση, η κυβέρνηση θέλει να έχει περάσει κάποια προαπαιτούμενα. Πάνω από τα μισά έχουν ενεργοποιηθεί αλλά για ορισμένα, όπως εξηγούσαν, χρειάζεται να περάσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την εφαρμογή όσων δεν πέρασαν τον Αύγουστο.

Μάλιστα τόνιζαν ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, το πρώτο ν/σ που θα έρθει θα αφορά στην υλοποίηση του Μνημονίου και θα εξειδικεύει ό,τι απαιτείται, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών και να ακολουθήσει η ανάμειξη του ΔΝΤ.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ευχαρίστησε την Λαγκάρντ εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για την ευχετήρια επιστολή της και την διαβεβαίωσε για την διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: