Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Επτά παιδικά εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά


Με μπαλώματα οι παιδίατροι προσπαθούν να μην αφήνουν ακάλυπτα τα παιδιά απέναντι σε λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα όπως η πολιομυελίτιδα, η ανεμοβλογιά, ο κοκκύτης Σε... σχέδιο επί χάρτου μετατρέπεται για παιδιάτρους, γονείς και κυρίως μικρά παιδιά η τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στη χώρα μας. Η πολύμηνη έλλειψη βασικών πολυδύναμων εμβολίων που πρέπει να γίνονται κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία και τα οποία θωρακίζουν τους λιλιπούτειους έναντι λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πολιομυελίτιδα, ο κοκκύτης και η ανεμοβλογιά, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.


Η περιορισμένη ή μηδενική διαθεσιμότητα εμβολίων από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αλλάζει βίαια την εικόνα του συστήματος δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των Ελληνόπουλων, αφήνοντας τα τελικά ακάλυπτα για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα. 

Το μείζον πρόβλημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώςτα Νταλούκα, είναι ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη, ενώ προβλήματα επάρκειας διαπιστώνονται και στα τετραδύναμα εμβόλια διφθερίτιδας, κοκκύτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας, στα πενταπλά, της ηπατίτιδας Α, το τετραπλό Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας-Ανεμευλογιάς και το τετραδύναμο διφθερίτιδας-κοκίτη-τετάνου-πολιομυελίτιδας για εφήβους. 

Ήδη οι παιδίατροι επιχειρούν να "ξαναγράψουν" το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτά, δεδομένου ότι αναγκάζονται να ακολουθήσουν εμβαλωματικές λύςεις, οπως διαφορετικό εμβολιαςτικό σχήμα σε καθε παιδί, πχ διαφορετικά εμβόλια, άλλοτε μονοδύναμα και άλλοτε πολυδύναμα, και διαφορετικές χρονικές στιγμές, με βάση τη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων. 

Το... χρονοδιάγραμμα των ελλείψεων 

Σε επικοινωνία που είχε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν και κυκλοφορούν τα εμβόλια αυτά στην Ελλάδα αυτές παραδέχθηκαν την έλλειψη εμβολίων. Η μια εκ των εταιριών δήλωςε έλλειψη στα εξής:

 · Infanrix Tetra ( διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας), το οποίο δεν θα βρεθεί στην αγορά πριν από το τέλος του έτους

 · Infanrix IPV-Hib (πρόκειται για το λεγόμενο πενταπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη- πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου Β) που θα κυκλοφορήςει μέχρι το τέλος του έτους

 · Havrix για την ηπατίτιδα Α ειναι επίςης σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα αποκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο με έκτακτη εισαγωγή

 · Priorix Tetra (ιλαράς- παρωτίτιδας-ερυθράς-ανευμελογιάς) είναι σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Οι εκπρόςωποι της φαρμακευτικής εταιρίας αποδίδουν τις ελλείψεις των εμβολίων στη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξημένη πρόσβαση του πληθυσμού αυτού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός που όπως επιςημαίνει "έχει οδηγήσει σε ζήτηση εμβολίων που ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητα παραγωγής των αντίστοιχων ποσοτήτων από τις εταιρίες". Απορίας αξιον είναι βεβαίως πως παγκόσμιοι κολοσσοί που προγραμματίζουν έρευνες και νεα φάρμακα, αδυνατούν να προγραμματίσουν την παραγωγή "κλασικών" σκευασμάτων οπως τα εμβόλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι εξηγήσεις που δόθηκαν στους εκπροςώπους των παιδιάτρων από την άλλη εταιρία -κολοσσό, που υποςτηρίζει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως αλλά και ότι υπάρχουν καθυςτερήςεις στα εργοστάσια παραγωγής όλων των εταιρειών εμβολίων λόγω των ποιοτικών ελέγχων. 

Οι ελλείψεις σε αυτήν την εταιρία αφορούν τα εμβόλια Tetravac και Repevax (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη-πολιομυελίτιδας)  καθώς και το Pentavac ( διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη-πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β) που διατίθεται με το...σταγονόμετρο.

Ωστόσο, και βάσει της επίσημης ενημέρωσης της ευκαιρίας η έλλειψη του Repevax θα συνεχιστεί για τμήμα ή και για  όλο το 2016 ενώ με μικρότερο προβλημα στην κυκλοφορία τους θα συνεχίσουν και τα υπόλοιπα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: