Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Καύσωνας το Σαββατοκύριακο!


Μπορεί σήμερα να είναι η 5η ημέρα του Σεπτεμβρίου, όμως το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και θα μας δείξει τα δόντια του!Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τόσο σήμερα Σάββατο, όσο και αύριο Κυριακή η κατάσταση θα είναι αποπνικτική αφού θα υπάρχει ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας σε υψηλά επίπεδα ενώ θα υπάρχει και πλήρης άπνοια. Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με τον χάρτη του weatheringreece.gr, θα καταγραφούν στην Θεσσαλία που το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ ίδια εικόνα με δυο - τρεις βαθμούς πιο κάτω θα υπάρχει στον Έβρο, στις Σέρρες, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Βοιωτία και στην Αργολίδα.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο:

Πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. 

Πιο αναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη 

Γενικά αίθριος και και άπνοια με ανέμους μεταβλητούς 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: από 17 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 

Γενικά αίθριος καιρός και άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αίθριος καιρός με ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 και στα νότια δυτικούς 3 με 5 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία από 19 έως 37 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη 

Αίθριος καιρός με ανέμους δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αίθριος καιρός με ανέμους δυτικούς, βορειοδυτικούς 3 με 4 και στα νότια τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική 

Αίθριος καιρός με ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 μποφόρ και θερμοκρασία: από 22 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος καιρός και άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 έως 36 βαθμούς κελσίου.


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.
Επιπλέον, επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν ευνοϊκές για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα και αύριο, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:
Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των ΜΜΜ, η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών. Επίσης συστήνεται ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του Ήλιου, η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.) καθώς και η αποφυγή χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.
Όπως ανακοινώθηκε, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.


πηγη: ΕΜΥ - weatheringreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: