Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Βρέθηκε η ασπίδα του Μεγ. Αλεξάνδρου υποστηρίζουν οι επιστήμονες


Ο Φίλιππος ο Β΄ ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου τάφηκε όντως στη Βεργίνα. Αυτό αναφέρει έρευνα Ελλήνων και Ισπανών επιστημόνων οι οποίοι ωστόσο αποκαλύπτουν ότι ο τάφος του δεν ήταν Τάφος 2 όπως εκτιμήθηκε αλλά ο Τάφος 1. Ήταν το 1978 όταν αρχαιολόγοι εντόπισαν τους τάφους στο λόφο κοντά στην πόλη της Βεργίνας στους οποίους σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν θαμμένοι συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δύο τάφοι ανοίχτηκαν και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο Φίλιππος είχε ταφεί στον Τάφο 2. Ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν αυτά που μέχρι τώρα πιστεύαμε.


Το 336 π.χ. τρία χρόνια πριν το θάνατό του το πόδι του είχε χτυπηθεί με ακόντιο και είχε μείνει κουτσός. Η σύγχρονη τεχνολογία έδειξε ότι τα πόδια στον τάφο 2 ήταν απόλυτα υγιή. Στο Τάφο 1 ωστόσο υπήρχαν τα οστά ενός 45χρονου άνδρα με τραύμα στο γόνατο που είχε ύψος 1.80.

«Η αγκύλωση και η τρύπα είναι τα ίδια με του Φίλιππου γεγονός που αποδεικνύει ότι στον τάφο 1 είναι ο Φίλιππος », αναφέρουν οι Έλληνες και οι Ισπανοί επιστήμονες. Επίσης στο Τάφο 1 βρέθηκαν τα οστά μιας νεαρής γυναίκας και ενός νεογέννητου τα οποία πιστεύεται ότι είναι της τελευταίας συζύγου του Κλεοπάτρας και του παιδιού που σκοτώθηκαν λίγο μετά το θάνατό του.

Ωστόσο δεν είναι τα μόνα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας. Για πρώτη φορά μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα κατέχει αντικείμενα που ανήκουν στην πανοπλία του γνωστότερου παγκοσμίως βασιλέα της αρχαιότητας, του Μ.Αλέξανδρου!

Ο Αρριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ο ένοικος του τάφου 2 και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πανοπλία που βρίσκεται στο πλευρό του, ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη, αφού ο Αρριδαίος ήταν ανίκανος για μάχη, αλλά απλά κατά την διάρκεια της στέψης του, είχε χρησιμοποιήσει μερικά από τα αντικείμενα που ανήκαν στον αδελφό του.

Τα νέα επιστημονικά στοιχεία ήρθαν στο φως από ομάδα Ελλήνων και Ισπανών επιστημόνων με επικεφαλής τον Αντώνη Μπαρτσιώκα και τον Juan Luis Arsuaga, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: