Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πλήρης η απόγνωση για χιλιάδες γονείς και παιδιά

Πλήρης η απόγνωση για χιλιάδες γονείς και παιδιά. Ξεπέρασαν τις 121.000 οι αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός των δομών περισσότερα από 46.000 παιδιά.Πλήρη επιβεβαίωση της ανησυχίας και απόγνωσης δεκάδων χιλιάδων γονέων συνιστούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».



Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα υπέβαλαν 98.045 μητέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 121.250 παιδιά. Εξαιτίας, όμως, της κακής διαχείρισης του προγράμματος από τα συναρμόδια υπουργεία, περισσότερα από 46.000 παιδιά θα μείνουν εκτός των κοινωνικοπρονοιακών δομών και προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία και η απόγνωση των γονέων καθώς υπό τις συνθήκες οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της εξασφάλισης μιας θέσης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έναντι αντιτίμου, που στις περισσότερες των περιπτώσεων κινούνται σε υψηλά έως απαγορευτικά επίπεδα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ισχυρό πλήγμα δέχονται και οι οικογένειες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, αφού εκατοντάδες αιτήσεις θα μείνουν στο κενό. Συγκεκριμένα, από τις 1.152 πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες θέσεις που πρόσφεραν οι δομές του δήμου, και οι οποίες για μια ακόμη φορά είναι οι περισσότερες σε όλη τη χώρα, θα ικανοποιηθούν μόνο οι αιτήσεις για 806 παιδιά και τα υπόλοιπα 346 θα αποκλεισθούν από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας.

«Απελπιστική η κατάσταση…»
«Η κατάσταση πλέον και επίσημα είναι απελπιστική για δεκάδες χιλιάδες γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να αποκλείονται από το πρόγραμμα, και να είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν λύση κάτω από ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες. Όταν πολύ έγκαιρα επισημαίναμε με τον δραματικότερο τρόπο τα τραγικά λάθη στον χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη, οι πάντες αδιαφορούσαν. Οι τεκμηριωμένες προτάσεις που κάναμε έτσι ώστε να ενισχυθεί και να στηριχθεί πλήρως το πρόγραμμα δυστυχώς δεν εισακούστηκαν ούτε στο ελάχιστο», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Να σημειωθεί ότι όλους τους προηγούμενους μήνες ο Σ.Δανιηλίδης, και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, ήταν αυτός που σήκωσε στους ώμους του όλο το βάρος των αγωνιστικών διεκδικήσεων, κινητοποιώντας τα συλλογικά όργανα των δήμων.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε προβλέψει ότι λόγω των συνθηκών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που μαστίζει πολλές οικογένειες, οι αιτήσεις που θα αντιστοιχούν σε παιδιά θα ξεπεράσουν τις 120.000 και ότι λόγω των κακών χειρισμών κινδύνευαν πάνω από 45.000 παιδιά να μείνουν εκτός των δομών, γεγονός για το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα. Τα στοιχεία, όμως, της ΕΕΤΑΑ έρχονται να τον δικαιώσουν πλήρως και με απόλυτο τρόπο, εξέλιξη βεβαίως που μόνο ικανοποίηση δεν του προκαλεί.

«Τα πράγματα ήταν πολύ απλά και οι καταστάσεις, που όλοι βιώνουμε στη χώρα μας, μιλούσαν από μόνες τους για το τι επρόκειτο να συμβεί όσο οι συναρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη των υπουργείων αρνούνταν να αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν τα τραγικά λάθη που έκαναν στους χειρισμούς του προγράμματος. Δεν χρειαζόταν να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί πού πήγαινε η υπόθεση. Αλλά ακόμη και έτσι, μπορούσαν έως και την τελευταία στιγμή να εισακούσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας και να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
Για τις εξελίξεις αυτές, ο Σ.Δανιηλίδης ενημέρωσε σήμερα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά την έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες και πλήρως αδικαιολόγητες τις κινήσεις που μας οδήγησαν σ’ αυτό το τραγικό σημείο», ενώ αναμένεται να φέρει το θέμα και στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

«Ζοφερή κατάσταση…»
Όπως εξήγησε για μια ακόμη φορά, τα λάθη, όπως εντοπίσθηκαν και καταγγέλθηκαν από την αρχή, συνοψίζονται στην εφαρμογή της ρήτρας 70-30%, με την οποία επέρχεται ένα οριζόντιο «κούρεμα» των πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων θέσεων των δημοτικών δομών κατά 30%, όπως επίσης και στη μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος με περίπου 185 εκατ. ευρώ, ποσό που εξασφαλίζει έως 75.000 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στις δομές και τα προγράμματα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με τον τρόπο καταβολής των ποσών στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η πρώτη δόση να καταβληθεί αφού εκτελεστεί το 30% του έργου, δηλαδή 3-4 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ οι φορείς θα κινδυνεύουν με στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά όταν αυτά διατεθούν τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

«Η εμμονή των υπευθύνων σε απαράδεκτες επιλογές δημιούργησε μια ζοφερή κατάσταση για τους γονείς, τα παιδιά και τους εργαζόμενους. Παρά του ότι καταθέσαμε έγκαιρα και εμπρόθεσμα κρίσιμες σημαντικές βελτιωτικές και διορθωτικές προτάσεις και παρατηρήσεις, καμιά τροποποίηση ή βελτίωση δεν επήλθε στους όρους της προκήρυξης.

Ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της ζοφερής πραγματικότητας ανακαλώντας τα απαράδεκτα μέτρα που έθεσαν σε ισχύ. Μπορεί να αυξηθεί και το ύψος της χρηματοδότησης για να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός των δομών. Ας μη ξεχνάμε ότι όταν η απελθούσα κυβέρνηση ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτήριζε ψίχουλα ακόμη και το ποσό που διεκδικούσαμε, ζητώντας να διατεθούν τουλάχιστον 250 εκατ. €.

Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα δικαιωθούν και όλοι όσοι υποστήριζαν, και υποστηρίζουν, ότι οι απαράδεκτοι χειρισμοί αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτικών συγκροτημάτων της χώρας που έχουν εξασφαλισμένη τη μεγαλοπελατεία τους και χρησιμοποιούν το πρόγραμμα ως συμπλήρωμα των κενών τους», καταλήγει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: