Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΟΜΒΑ από Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν κατέθεσε ποτέ αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε ποτέ επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για παράταση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, αποκάλυψε στην EurActiv.com Εκπρόσωπος της Κομισιόν.Στις 20 Αυγούστου, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης διεβίβασε επίσημο έγγραφο στην ελληνική Βουλή ως απάντηση σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.«Η δημοσιονομική στενότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013, η οποία λήγει επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου 2015», ανέφερε το έγγραφο, το οποίο μάλιστα φέρει και την υπογραφή του ΓΓ ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.



Το έγγραφο συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα «έχει ήδη λάβει αρνητική απάντηση από πλευράς της ΕΕ στο αίτημα μικρής παράτασης» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

«Η κρίση ρευστότητας και κάθε εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν είναι η μόνη ούτε η πιο σημαντική αιτία μιας αρνητικής υλοποίησης. Ο αναποτελεσματικός προγραμματισμός των προηγουμένων χρόνων, η μεγάλη υπερδέσμευση αλλά και η συνεχής αποδυνάμωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών πολιτικών της προηγούμενης κατάστασης, συνέβαλαν καθοριστικά στην τρωτότητα του ΕΣΠΑ και αποτελούν την κύρια αιτία των σημαντικών καθυστερήσεων» αναφέρει το έγγραφο.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι έχει συσταθεί κατάλογος 359 έργων προϋπολογισμού αξίας 1,4 δισ. ευρώ που απεντάσσονται από το παλιό ΕΣΠΑ «για διαχειριστικούς λόγους και δύνανται να μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας».

Κομισιόν: Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα

«Η Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας για τις δαπάνες στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Πολιτική Συνοχής 2007-2013 από τις ελληνικές αρχές», είπε στην EurActiv.com στις Βρυξέλλες Εκπρόσωπος της Κομισιόν που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Επιτροπή εργάζεται για την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 εντός του τωρινού χρονοδιαγράμματος σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 18-19 Δεκεμβρίου του 2014, όπου προέβλεπαν:

«Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη προκειμένου να βρεθούν λύσεις για να μεγιστοποιηθεί η χρήση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της περιόδου 2007-2013 και αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα της υλοποίησης μακροπρόθεσμων σχεδίων κατά τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας την ευελιξία των ισχυόντων κανόνων».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στις 15 Ιουλίου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης για την Ελλάδα πρότειναν την πρόωρη εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της ΕΕ που κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Αυτή η πρόταση, συνέχισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, εγκρίθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου χωρίς τροπολογίες από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωβουλής καθώς και από το Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: