Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σκηνές χάους το πρωί στην Μυτιλήνη! 1.000 αφγανοί προσπάθησαν να καταλάβουν το Blue Star1!

Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας γίνεται προσπάθεια από το πρωί να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1 από περίπου 1000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας "Αθήνα - Αθήνα". 



Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

Η κατάσταση στην Μυτιλήνη είναι απελπιστική. Μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης - μια πόλη 30.000 κατοίκων - έχουν εγκλωβισθεί περί τους 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός των προσφύγων που είναι σε όλο το νησί είναι άγνωστος αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερος! 

Καθημερινό φαινόμενο" χαρακτήρισε τις εξεγέρσεις μεταναστών ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός με δηλώσεις του στο Newsit. "Ας ανοίξουν τα σύνορα στον Έβρο για να αποφορτιστεί η κατάσταση. Εδω τους έχω ζητήσει πλοία και τσάρτερ αεροπλάνα να τους μεταφέρω και δεν μου τα δίνουν. Το νησί πρέπει να αποφορτιστεί", σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Έχω ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Δεν το κηρύσσουν τουλάχιστον αυτή την ενημέρωση έχω. Η ουσία ειναι οτι εχει ξεφύγει απο κάθε ελεγχο. Καθημερινά δεν θέλω 4 με 5 δρομολόγια" αναφέρει. 

"Το νούμερο των προσφύγων εχει χαθεί. Η ουσία είναι οτι υπάρχει κίνδυνος ανα πάσα στιγμή που να υπάρξει σπίθα γι αν υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά. Έκανα προτάσεις έκανα οτι μπορούσα μέχρι και στην Τουρκία πήγα για να έχουμε συνεργασία με Τούρκους δημάρχους και στην Ευρώπη κατέθεσα προτάσεις αλλα κανείς δεν ακούει. Πάνε να κάνουν πολιτικό ένα θέμα το οποιο ειναι εθνικό", λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Στις 10 αναμένεται στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής αποβίβαση των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: