Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΟΜΒΑ: Παράλυση της οικονομίας λόγω capital controls

Αναμενόμενο χαρακτηρίζουν οι ξένοι επενδυτές αυτό που συνέβη χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δηλαδή την κατάρρευση του γενικού δείκτη και το σχεδόν απόλυτο limit down των τραπεζικών μετοχών.Αυτό που δεν ανέμεναν, είναι τι -κατά τις αναλύσεις τους- αντικατοπτρίζει αυτή η καταβαράθρωση: Την ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επιβολή των capital controls, κάνοντας τον βρετανικό Guardian να μιλά για "παράλυση της οικονομίας".



Όπως επισημαίνεται, ο δείκτης Markit για το μεταποιητικό τομέα δείχνει πως η Ελλάδα εμφανίζει μια κατακόρυφη πτώση σε σημεία αρνητικών ρεκόρ, οι δείκτες του οικονομικού κλίματος πέφτουν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, και η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει παγώσει.

Ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος του Markit, επισημαίνει ότι οι βιομηχανίες κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ σε νέες παραγγελίες, καθώς δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν τις πρώτες ύλες από τους προμηθευτές τους – ειδικά από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα έπεσε σε σημαντικότατο βαθμό και η ζήτηση, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόβλημα να γίνει μεγαλύτερο και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη.

Ομως οι εκτιμήσεις του Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics, είναι ακόμη πιό ζοφερές, καθώς όχι μόνο "βλέπει" να καταγράφεται αρνητική ανάπτυξη (-4%) το 2015, αλλά και πως η επόμενη χρονιά θα είναι εξ ίσου άσχημη ως προς την ανάπτυξη. Τουλάχιστον "χειρότερη από αυτή που υπολογίζουν οι δανειστές της Ελλάδας", συμπληρώνει ο Λόινς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: