Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Δύο στις δέκα επιχειρήσεις δεν έκοψαν αποδείξεις τον Αύγουστο

Ποσοστό παραβατικότητας 20% κατά μέσο όρο κατέγραψαν οι έλεγχοι που έγιναν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ( από τις 27 Ιουλίου 2015) από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ. Υπήρξε όμως και δημοφιλές νησί του Ιονίου που η παραβατικότητα ξεπέρασε το 66%.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα αυτό διενεργήθηκαν 22.003 έλεγχοι σε 21.828 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 15.640 παραβάσεις σε 4.378 από τις επιχειρήσεις αυτές. Μόνο την τελευταία εβδομάδα (από 18 ως 23 Αυγούστου) διενεργήθηκαν 5.609 έλεγχοι σε 5.565 επιχειρήσεις, από τις οποίες στις 1.068 διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις

Αναλυτικότερα, από τις Δ.Ο.Υ της χώρας την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 3.821 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 3.777 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 503, με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα να πραγματοποιείται κατά τις βραδινές ώρες. Στους ελέγχους αυτούς συμμετείχαν 995 υπάλληλοι.

Οι 3.821 έλεγχοι κάλυψαν κατά 58% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (2.211 έλεγχοι) και κατά 28% εμπορικές επιχειρήσεις (1.072 έλεγχοι).

Από τις 503 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, το 91% (δηλαδή 458 παραβάσεις) αφορούσαν τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων.

Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι :

- Σε γυναικείο συνεταιρισμό, μετά την κατάσχεση πρόχειρων σημειωμάτων, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για 62 περιπτώσεις.

- Σε τοπική εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου διαπιστώθηκε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για 28 περιπτώσεις.

- Σε μέσο τουριστικών περιηγήσεων στην πόλη διαπιστώθηκε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 27 περιπτώσεις.

Κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν έξι φορολογικές ταμειακές μηχανές από πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου.

Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) πραγματοποιήθηκαν 374 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν σε 99 επιχειρήσεις συνολικά 467 παραβάσεις, που αφορούν κυρίως τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στους ελέγχους συμμετείχαν 115 υπάλληλοι της μονάδας.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στον τουρισμό (σε ποσοστό περίπου 80% ).

Η παραβατικότητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αυτή την εβδομάδα κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ σε δημοφιλές νησί του Ιονίου η παραβατικότητα ξεπέρασε το 66%.

Ο μεγαλύτερος όγκος των παραβάσεων αφορά σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Ενδεικτικές τέτοιες περιπτώσεις είναι:

- Σε τρεις επιχειρήσεις εστίασης του νομού Ηρακλείου Κρήτης διαπιστώθηκαν αντίστοιχα 54, 32 και 16 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

- Σε δύο παραλιακά καφέ-μπαρ (με ενοικίαση ομπρελών) στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Ζάκυνθο, διαπιστώθηκαν 32 και 11 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων αντίστοιχα.

- Σε επιχείρηση πώλησης τουριστικών ειδών/μίνι-μάρκετ στο νομό Λασιθίου Κρήτης διαπιστώθηκε η μη έκδοση 19 αποδείξεων λιανικής πώλησης.

- Σε εστιατόριο - καφέ - μπαρ στο Αυλάκι Αττικής διαπιστώθηκε η μη έκδοση 31 αποδείξεων λιανικής πώλησης και σε καφέ εστιατόριο στον Πειραιά η μη έκδοση 20 αποδείξεων.

Κατά τους ελέγχους αυτούς κατασχέθηκε μία αδήλωτη ταμειακή μηχανή.

Από το Σ.Δ.Ο.Ε., την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 1.414 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 537 υπάλληλοι του Σώματος.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 466 επιχειρήσεις 1.097 συνολικά παραβάσεις, ενώ κατασχέθηκαν τρεις φορολογικές ταμειακές μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: