Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Χάος στα ελληνοσκοπιανά σύνορα - "Βροχή" τα δακρυγόνα με 10 τραυματίες

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ρίχνει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελλάδα, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το Reuters.Ένταση προκλήθηκε στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί, περιμένοντας να εισέλθουν στη γειτονική χώρα.



Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που χρησιμοποίησαν νωρίτερα το πρωί συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ για να απωθήσουν τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Ειδομένης.

Απ' αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρονται αυτή την ώρα, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Με ανάπτυξη ΜΑΤ σε θωρακισμένα οχήματα και τον στρατό λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης κινείται η ΠΔΓΜ για να κόψει τη ροή προσφύγων στα νότια σύνορά της με την Ελλάδα.

Οι αρχές είπαν επισήμως ότι τα σύνορα διέλευσης παραμένουν ανοιχτά, αλλά ότι θα μειώσουν την παράνομη είσοδο στο ελάχιστο. 

Δημοσιογράφος του Reuters κοντά στη συνοριακή πόλη Γευγελή δήλωσε πως άντρες των ΜΑΤ με δακρυγόνα και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει το πέρασμα για αρκετές χιλιάδες ανθρώπους.

"Όχι πια Μακεδονία" είπε αξιωματούχος στα αγγλικά σε Σύριο που ζητούσε να περάσει τα σύνορα.

Η ροή στη Γευγελή, που ανερχόταν σε 1.500 με 2.000 ανθρώπους την ημέρα, σταμάτησε ξαφνικά. Το κλείσιμο ήρθε μετά από ημέρες απελπιστικών σκηνών στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονταν να επιβιβαστούν σε τρένα για τη Σερβία, με μικρά παιδιά να περνούν από τα ανοιχτά παράθυρα. 

Η ΠΓΔΜ ανέλαβε δράση μετά το πλοίο που μετέφερε 2.400 Σύριους πρόσφυγους από την Κω στην Αθήνα και τους 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα μόνο μέσα στον Ιούλιο.

"Δεν μπορούμε να κλείσουμε ερμητικά τα σύνορα. Θα προσπαθήσουμε όμως να μειώσουμε την παράνομη είσοδο από τα σύνορα στο ελάχιστο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ivo Kotevski στο Reuters.

Επισήμανε πως δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Έχει κηρυχθεί, όπως ανάφερε, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια και νότια σύνορα και πως θα μεταφερθεί στρατός για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

"Ανάλογα με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποιεί πλοία για την αποσυμφόρηση των νησιών, θα αυξηθούν και οι αφίξεις εδώ", σημείωσε η Alexandra Krause, ανώτερος αξιωματούχος της UNHCR στα Σκόπια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: