Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Χιλιάδες οι αιτήσεις για την Επισιτιστική Βοήθεια. Πότε λήγει η προθεσμία

Στις 10.873 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι  αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ) μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή τους, η οποία λήγει στις 5 Αυγούστου.Το πρόγραμμα εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με κοινωνικές συμπράξεις στις οποίες συμμετέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Εκκλησία, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου .Από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.



Στους ωφελούμενους θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων, και μαγειρεμένα σχολικά γεύματα, στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της Επικράτειας. Θα παρέχονται επίσης, είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, και βρεφικά ή παιδικά είδη.

Για την επιλογή των δικαιούχων, έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία:

το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει, για κάθε μεμονωμένο άτομο τα 3.000 ευρώ, για διμελείς οικογένειες τα 4.500 ευρώ, για τριμελείς οικογένειες τα 5.400 ευρώ, για τετραμελείς οικογένειες τα 6.300 ευρώ και για πενταμελείς οικογένειες τα 7.200 ευρώ

η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο – και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια, το ποσό των 250.000 ευρώ.

Από το σύνολο των αιτήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 24.567 άτομα, οι 5.680 υποβλήθηκαν ιδιωτικά, ενώ οι 5.193 υποβλήθηκαν από τις κοινωνικές συμπράξεις.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερωθούν είτε στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eiead.gr/ επιλέγοντας τον σύνδεσμο ΤΕΒΑ, είτε, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία διαμένουν, από τον Επικεφαλής Εταίρο της Κοινωνικής Σύμπραξης, από τους Εταίρους αυτής και από τις άτυπες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, είτε ιδιωτικά από τον προσωπικό τους υπολογιστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.idika.org.gr/teba/, είτε στα σημεία που έχει ορίσει ο Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης, είτε στις άτυπες δομές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η πρώτη διανομή, που θα περιλαμβάνει νωπά κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, είδη και προϊόντα γενικής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: