Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Πρόκληση από τον Αλβανό πρωθυπουργό: Διεκδικεί ελληνικά θαλάσσια ύδατα

Στο θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι "εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, τότε θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού".Σύμφωνα με το balkanweb.com, ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο "οικόπεδο 5", είπε ότι "έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία".



Ο κ. Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι "πούλησε" το "οικοπέδο 5" στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε αναφορά και στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως "ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε".

Ο κ. Ράμα, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ημερών στην εξουσία, αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως το δημόσιο χρέος διατηρείται στα ανεκτά, όπως είπε, επίπεδα του 69,9% και διαψεύδοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως το χρέος έχει ξεπεράσει το 80%.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ ο ίδιος δεν έχει στην "ατζέντα" του κάποια επίσκεψη στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: