Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα ψηφίζει για το ευρωπαϊκό της μέλλον

Από τις 7 το πρωί σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη ψηφοφορία - Oι πολίτες καλούνται να παραβλέψουν το πλαστό δίλημμα για τη συμφωνία με τους εταίρους και να αποφασίσουν να κρατήσουν τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.Σε μια ιστορική καμπή για το παρόν και το μέλλον του τόπου, οι Έλληνες πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες για να διατρανώσουν τη θέλησή τους να πουν το μεγάλο «Ναι» για να παραμείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά και να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή την οποία αναμφίβολα συνιστά η αποχώρηση από την Ευρωζώνη, που αργά ή γρήγορα θα φέρει και την αλλαγή του νομίσματος.

Oι κάλπες ανοίγουν στις επτά το πρωί ενώ η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 μ.μ. και εκτιμάται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί ταχέως.

Το πλαστό δίλημμα για δήθεν έγκριση ή απόρριψη μιας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές που δεν υπάρχει στο τραπέζι, δεν μπόρεσε να κρύψει τον πραγματικό λόγο πίσω από την άφρονα κυβερνητική πρωτοβουλία να προκηρυχθεί το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που δίχασε βαθύτατα τον ελληνικό λαό για να παρακαμφθεί η ομολογημένη, δια στόματος του επίσημου διαπραγματευτή Ευκλείδη Τσακαλώτου, αδυναμία της κυβερνητικής ηγεσίας να επιβάλει τις θέσεις της στις ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Έτσι, επιχειρώντας να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες στον λαό, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους εφιάλτες για τους οποίους ο ίδιος ο εμπνευστής του δημοψηφίσματος Αλέξης Τσίπρας είχε παλαιότερα προειδοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι με μόνη την προκήρυξη του δημοψηφίσματος «η πραγματική και όχι η υποθετική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη».

Ο οικονομικός Αρμαγεδδών που όλοι ξόρκιζαν είναι πλέον παρών και αποτυπώθηκε με τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες τα οποία ουδείς γνωρίζει πότε θα αρθούν και να πόσο σύντομα θα αποκατασταθεί η κλονισμένη τραπεζική πίστη που εκδηλώνεται με τις ατελείωτες ουρές τα ΑΤΜ και με τον χειρότερο φόβο που έχει καταλάβει τους καταθέτες για τον κίνδυνο ενός επικείμενου «κουρέματος». 

Η κυβέρνηση πανικόβλητη υποχρεώθηκε να κλείσει τις τράπεζες για να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα από την ταλαιπωρία που ακολούθησε, ενώ ο φόβος ο οποίος κατέλαβε τους πολίτες από άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας δημιούργησε ατελείωτες ουρές σε βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τον τουρισμό, τη μοναδική «βαριά βιομηχανία» της χώρας, να απειλείται με κατάρρευση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, οι έρευνες της κοινής γνώμης, οι οποίες έγιναν υπό πιεστικές χρονικά συνθήκες, κατέδειξαν από τη μια τον βαθύ διχασμό των Ελλήνων που προκλήθηκε από το ψευτοδίλημμα ενώπιον του οποίου βρέθηκαν και αφετέρου από την διαρκή εναλλαγή των προθέσεων τους που επηρεάζονταν από την διελκυστίνδα για τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος.

Η αρχική προαίρεση της πλειονότητας των πολιτών ήταν προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της απόφασης της κυβέρνησης για ρήξη με τους «ξένους», με αποτέλεσμα να προηγείται το «Όχι». Ωστόσο, όσο «πάγωνε» η οικονομική δραστηριότητα και μεγάλωνε η ταλαιπωρία των Ελλήνων από το κλείσιμο των τραπεζών, η αίσθηση που δημιουργούνταν βαθμιαία στους πολίτες ήταν ότι τα δυσκολότερα έπονται, με αιχμή την επιστροφή της ύφεσης και τους κινδύνους για ομαλή λειτουργία της αγοράς που πυροδοτούσε ανησυχίες ακόμη και για ενδεχόμενο επιβολής «δελτίου» σε τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη. 

Στην αλλαγή του κλίματος και στη βαθμηδόν ενίσχυση του «Ναι» συνέβαλαν αποφασιστικά και οι αποκαλύψεις από τις Βρυξέλλες για το μάλλον σκόπιμο ναυάγιο στο οποίο οδήγησε ο κ. Τσίπρας τις διαπραγματεύσεις μπροστά στον φόβο του να επιβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία που ήταν έτοιμος να υπογράψει. Καθοριστική, επίσης, για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπήρξε και η συνειδητοποίηση ότι το «Όχι» αποτελεί επιλογή για έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη, ενώ με το «Ναι» επισφραγίζεται -όπως όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία διαβεβαιώνει- η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωζώνη που συνεπάγεται και την έκφραση της αλληλεγγύης εκ μέρους των εταίρων.

Σπάζοντας τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα συναντήθηκαν στη θετική αύρα του «Ναι» και με πάθος έδωσαν «ραντεβού» στην κάλπη από την οποία αναμένουν να αναδειχθεί ακόμη πιο ισχυρή η ευρωπαϊκή Ελλάδα, η Ελλάδα της λογικής, της ειλικρίνειας, της διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης και της διεκδίκησης των καλύτερων όρων για την επιστροφή στην οικονομική ανάκαμψη και στην εθνική αξιοπρέπεια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: