Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συστράτευση Περιφέρειας, Δήμου, Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους


Την κοινή τους βούληση να αντιμετωπισθεί η αφισορρύπανση και γενικά η ρύπανση στην πόλη των Ιωαννίνων, εξέφρασαν σήμερα Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών και Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, του Αστυν. Διευθυντή Πέτρου Μοσκοφίδη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δημ. Σιώλου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κων. Μπαμπασίκα.Επίσης από τον Περιφερειάρχη ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να μειωθεί η ρύπανση με απορρίμματα του οδικού δικτύου από διερχόμενους οδηγούς.Μετά τη σύσκεψη έγιναν δηλώσεις από το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας:"Δεν μπορεί η πόλη να ρυπαίνεται με αφίσες ή γκράφιτι κακής ποιότητας, με τη λογική της διακίνησης ιδεών ή προαγωγής του πολιτισμού. Γιατί αυτοί είναι οι δύο τομείς με τους οποίους διαφημίζονται κάποιες απόψεις. Όταν προσπαθείς να επιβάλλεις βίαια την άποψή σου πάνω στου άλλου, είναι φασισμός.


Είναι ενέργειες που είμαι σίγουρος ότι γίνονται από μια μικρή μειοψηφία πολιτών. Δεν μπορεί όμως αυτή η μειοψηφία να επιβάλλει την άποψή της στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα από παράπονα πολιτών για αφισορύπανση, για φθορά σε ξένη περιουσία, σε κατοικίες με γκράφιτι.Ένα άλλο ζήτημα είναι η συμπεριφορά των επαγγελματιών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πραγματικά έχουμε τραγικές εικόνες με τεράστιες σακούλες απορριμμάτων να σέρνονται πάνω στα πεζοδρόμια, να σκίζονται να τρέχουν υγρά και στη συνέχεια να αφήνονται ανοιχτές δίπλα στους κάδους. Αυτή είναι μια τριτοκοσμική αντίληψη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να την αφήνουμε να λειτουργεί. Τι μας έχει απομείνει σε μια περίοδο κρίσης; Η δυνατότητα να προσφέρουμε στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν είμαστε κατά της διακίνησης ιδεών και του πολιτισμού.Συμφωνήσαμε με τον Περιφερειάρχη και με την Αστυνομική Διεύθυνση σε μια σειρά ενεργειών. Έχουμε βάλει σαν πρώτο στόχο την κλιμάκωση της πληροφόρησης. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, αλλά από εκεί και πέρα - δεν φοβάμαι να πω ότι- θα λειτουργήσουμε και κατασταλτικά. Η κυρίαρχη αντίληψή μας δεν είναι η καταστολή αλλά η πρόληψη. Επειδή έρχεται Δεκαπενταύγουστος και είναι ανάγκη της κοινωνίας όλες αυτές οι εκδηλώσεις, παρότι διαφημίζονται παραβατικά, συμφωνήσαμε να δείξουμε ανοχή. Θα είμαστε όμως συνέχεια έξω στους δρόμους, και αυτό αφορά και τα τραπεζοκαθίσματα, και θα παρατείνουμε την λογική της ενημέρωσης. Μόλις ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου θα είμαστε πιο αυστηροί".Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης:"Δεν θα ανεχθούμε από κανέναν να γράφει και να ρυπαίνει δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Θα είμαστε αυστηρά απέναντι σε όποιον κάνει αυτή την πράξη. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι προβολής και διαφήμισης των ιδεών. Άμεσα πρέπει να τελειώνει και η ανακύκλωση και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από εκεί θα δοθεί κατεύθυνση και στα οικιακά υλικά, που ο όγκος τους ούτως ή άλλως είναι μικρότερος".Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε φαινόμενα ρύπανσης της λίμνης:"Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επεμβήκαμε από κοινού με το Δήμο και καθαρίσαμε τη Λίμνη. Φέτος έχει σημειωθεί μια μεγάλη αλλαγή. Μπήκε το Νησί στο αποχετευτικό δίκτυο και για αυτό δεν έχουμε πολύ άσχημες καταστάσεις στη λίμνη, όπως τις βιώναμε τα τελευταία χρόνια αυτό το διάστημα. Όμως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται από κάποιους που διαθέτουν ακόμη εσωτερικές δεξαμενές να ρίχνουν λύματα στη λίμνη. Θα υπάρξει εντατικός έλεγχος και όποιος συλληφθεί να έχει έστω και μηχάνημα σε δεξαμενή, το πρόστιμο θα είναι αυστηρό. Είναι απαράδεκτο να γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να καθαρίσουμε τη λίμνη και να βλέπουμε ανθρώπους να μην σέβονται τη δουλειά όλων των άλλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: