Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΟΜΒΑ: Η Ελλάδα δεν θα τα βρει με την Τρόικα

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την... Ελλάδα. Ακούγεται ως ευφυολόγημα αλλά είναι η βασική σκέψη των φορέων χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη: ο πολιτικός στόχος είναι να ενδυναμωθεί το οικονομικό πλαίσιο και η Ελλάδα να λειτουργήσει ως το απαραίτητο υπόδειγμα.Το Business Insider καταγράφει μια άκρως πεσιμιστική διάσταση των επικείμενων διαβουλεύσεων με την Τρόικα και ουσιαστικά προβλέπει ότι οι δύο πλευρές δεν θα καταφέρουν να έρθουν σε συνεννόηση πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Τούτο, αναπόδραστα, θα οδηγήσει σε «πάγωμα» των συνομιλιών και την Ελλάδα με τα δύο... πόδια στο δρόμο προς τη χρεοκοπία.



Ο Εντ Χάρισον αναφέρει πως υπάρχει, πλέον, ελάχιστο πολιτικό περιθώριο για συμβιβασμούς και αυτό κάνει τις συζητήσεις ακόμη πιο δύσκολες. Για τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα είναι το κατάλληλο και αναγκαίο παράδειγμα για το τι είδους μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Άλλωστε, ο Σόιμπλε από τον προηγούμενο Απρίλιο, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, είχε βάλει στο κάδρο την Ισπανία, ακόμη και τη Γαλλία.

Αυτό που επιθυμούν κάποιοι στην Ευρώπη είναι λιγότερος σοσιαλισμός και περαιτέρω ενδυνάμωσης της δικής του ατζέντας. Στην πραγματικότητα, επιδείνωσαν την κρίση έτσι ώστε να κάνουν τη συγκεκριμένη ατζέντα ακόμη πιο σκληρή. Η λογική τους είναι η εξής: «Αν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε και οι άλλες χώρες θα πράξουν το ίδιο. Ακόμη και η Γαλλία βρίσκεται σε πρόγραμμα. Μόνο αν προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει οικονομική εναρμόνιση. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η κρίση θα επιστρέψει πολύ σύντομα».

Οι κόκκινες γραμμές

Κάπου εδώ συγκρούονται οι «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης με αυτά που πρόκειται να ζητήσει η Τρόικα. Ο Χάρισον αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στις μεταρρυθμίσεις που θα ζητήσει η Τρόικα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Αθήνα εξακολουθεί να πιστεύει πως το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι λιγότερο προνομιακό από όσο φαίνεται. Λόγω της ύφεσης αρκετοί εργαζόμενοι που βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη αναγκάστηκαν να βγουν από την αγορά εργασίας. Γι' αυτό και οδηγούνται στη λύση της πρόωρης σύνταξης.

Στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση αντιτείνει ότι ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού. Αυτό που ζητάει η Αθήνα είναι μια συλλογική διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον ανά τομέα, κάτι που επίσης οι Γερμανοί διαθέτουν.

Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι Έλληνες δεν αρνούνται την ανάγκη να προχωρήσουν σε κάποιες από αυτές. Αυτό που ζητούν είναι μια μικρή καθυστέρηση έτσι ώστε να μην ξεπουλήσουν την κρατική περιουσία τώρα που οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ.

Ο Χάρισον αναφέρει πως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς έχουν μια λογική βάση, αλλά είναι πολύ αισιόδοξο να περιμένει κανείς από την Τρόικα να τις δεχθεί. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν το βλέπω να συμβαίνει. Πιστεύω, επομένως, πως η χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή. Δεν υπάρχει κάποιου είδους εκβιασμός από καμία πλευρά. Αυτό που υπάρχει είναι η απουσία κοινού εδάφους σε κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθεί το χάσμα και να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος και να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

Για να καταλήξει: «Το θέμα είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα έχουν ποτέ μια εναρμονισμένη οπτική στις μακροικονομικές πολιτικές. Είναι τρέλα να το περιμένει κανείς. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να δεχθεί τα διαφορετικά οικονομικά μοντέλα ή να επιβάλει (όπως κάνει τώρα) το μοναδικό μοντέλο σε όλα τα μέλη με έναν αντιδημοκρατικό τρόπο. Ο επόμενος αδύναμος κρίκος είναι η Ιταλία, μόνο που επειδή το οικονομικό της μέγεθος είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας, αν αντιμετωπίσει προβλήματα και οι άλλοι ακολουθήσουν στην περίπτωσή της την ίδια μεθοδολογία, τότε η Ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: