Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

«Κατάληψη» στα υπουργεία ετοιμάζει η Τρόικα

«Δεν γίνεται δουλειά από τα ξενοδοχεία» το μήνυμα των ελεγκτών - Στο τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ και ESM - Στις 5 Αυγούστου πρέπει να παραδοθούν τα πρώτα πορίσματα.Ενισχυμένη, ανανεωμένη και αποφασισμένη να προβεί σε ...ανακατάληψη των «οχυρών» που κρατούσε για έξι μήνες η κυβέρνηση, φέρεται να επιστρέφει η Τρόικα αφού, όπως λένε πηγές των δανειστών, «δεν γίνεται δουλειά από τα ξενοδοχεία» όπου η ομάδα Βαρουφάκη κρατούσε αποκλεισμένα τα τεχνικά κλιμάκια τους προηγούμενους μήνες.



Στο τέλος της εβδομάδος αναμένεται να καταφτάσουν και οι νέοι επικεφαλής των ελεγκτών. Δίπλα στον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν θα βρίσκονται στο εξής τρεις ακόμα τεχνοκράτες.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον λένε ως το Σάββατο θα αφιχθεί και η Ρουμάνα οικονομολόγος Ντέλια Βελκουλέσκου (που έμεινε γνωστή στην Κύπρο με το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» λόγω της άτεγκτης στάσης της), που διαδέχεται τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας. Ο Γκογιάλ αποσύρθηκε χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει εδώ και ένα χρόνο ούτε μία μνημονιακή αξιολόγηση στη χώρα μας, είτε με την προηγούμενη κυβέρνηση, είτε με τη σημερινή.

Για πρώτη φορά «πατάει πόδι» στην Ελλάδα και ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ, ως διάδοχος του Κλάους Μαζούχ  εκ μέρους της ΕΚΤ. Ο Ρούσφερ έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «ζόμπι» στην Πορτογαλία, λόγω του αυστηρού ύφους και του παρουσιαστικού του.

Στις διαβουλεύσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διά του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι, άρα η τρόικα θα μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο.

Χθες το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής των κλιμακίων του στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι πια η κ. Βελκουλέσκου, αντικαθιστώντας τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ,

Το πρόγραμμα επισκέψεων των δανειστών προβλέπει κατ’αρχάς σαν ημερομηνία αναχώρησης τις 5 Αυγούστου, οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα πρέπει να επιστρέψουν στην έδρα τους για να παραδώσουν πόρισμα και κείμενα της νέας συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο. Στο διάστημα αυτό οι επαφές θα ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά θα επεκταθούν στα  υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Κεντρικός στόχος της ξένης αποστολής είναι η συλλογή στοιχείων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο έλεγχος σε δεκάδες προαπαιτούμενα και δράσεις που  συνδέονται τόσο με το δεύτερο όσο και με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: