Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Το δραματικό παρασκήνιο της συμφωνίας - Τσίπρας σε Μέρκελ: Αν συμφωνήσω, καλύτερα να πάω σε άλλη χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει το Reuters, ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια.Μετά από 14 ώρες συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις για την έδρα του ενιαίου Ταμείου.Είπε πως δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σπίτι αν αποδεχθεί μια τέτοια απαίτηση, με τις κριτικές να αναφέρουν πως το Βερολίνο ήθελε να ταπεινώσει την αριστερή κυβέρνησή του και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. 



"Αν συμφωνήσω σε μια τέτοια χρηματική εγγύηση, τότε θα ήταν καλύτερα να μην επιστρέψω", φέρεται να είπε όταν η Άγκελα Μέρκελ απαίτησε να τοποθετήσει κρατική περιουσία 50 δισεκατομμυρίων σε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο. 

"Μπορώ να αγοράσω ένα εισιτήριο και να πετάξω για οποιαδήποτε άλλη χώρα γιατί θα πιστεύουν ότι έχω ξεπουλήσει την Ελλάδα". 

Φοβούμενος το απρόβλεπτο ρήγμα, ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είπε πως δεν θα άφηνε τον Τσίπρα και τη Μέρκελ να φύγουν από το γραφείο του μέχρι να συμφωνήσουν. Αξιωματούχος αστειεύτηκε πως απείλησε να τους κλειδώσει στο γραφείο του μέχρι να φτάσουν σε συμφωνία. 

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ που βοήθησε στη λύση του αδιεξόδου με ένα σχέδιο για το ταμείο που προσέφερε κάτι και στις δύο πλευρές. 

Η έδρα του συμφωνήθηκε να είναι στην Αθήνα και να το διαχειρίζεται υπό εποπτεία η κυβέρνηση, ενώ το 1/4 των εσόδων του θα πηγαίνει σε επενδύσεις και όχι στην αποπληρωμή χρέους. 

"Ήταν μεγάλη ανακούφιση, καθώς στις 6 το πρωί ήταν πολύ κοντά το χειρότερο σενάριο", σημείωσε η πηγή που έζησε εκ των έσω τις καταστάσεις. 

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: