Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κυβέρνηση: Αναπόφευκτο το διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Για αναπόφευκτο σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, προκαλώντας αίσθηση, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες.«Υπάρχουν δύο απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς το διαζύγιο να είναι αναπόφευκτο, αλλά πρέπει να γίνει ευρύς διάλογος» παραδέχθηκε η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.Δεν είναι τυχαίο ότι η δημόσια αυτή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έρχεται 24 ώρες μετά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά των διαφωνούντων (Βαρουφάκη, Λαφαζάνη κ.λπ.) μέσω διαρροών από συνεργάτες του. Δείχνοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να «κόψει τον γόρδιο δεσμό με τους διαφωνούντες.



Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, προέβλεψε ότι η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καλύτερη για την κυβέρνηση. «Σε αυτήν την ψηφοφορία τα πράγματα είναι καλύτερα. Η στήριξη στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη» είπε. Ενώ απέκλεισε και πάλι ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη χρονική στιγμή, προέχει να επιστρέψει η χώρα σε μια σχετική κανονικότητα» επεσήμανε ο Ολγα Γεροβασίλη.

Πανούσης: Δεν μπορεί να έχουμε τρικομματική κυβέρνηση

«Δεν μπορεί να έχουμε τρικομματική κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, αναφέροντας ότι οι 40 διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως κόμμα.
Ο κ. Πανούσης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm πως δεν πρόκειται για μια διαφωνία σε μια διάταξη, αλλά είναι «μια συγκροτημένη διαφορετική στρατηγική».
Όπως είπε, αφού είναι συγκροτημένο και λειτουργεί με άλλους κανόνες, από αυτούς, που έχει ο πρόεδρος του κόμματος, λειτουργεί ως άλλο κόμμα. «Άρα», πρόσθεσε, «έχουμε δύο κόμματα και συν οι ΑΝΕΛ τρία κόμματα», ενώ εκτίμησε πως «αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάρα πολύ κι όχι μόνο για κοινοβουλευτικούς λόγους ή για ηθικο-πολιτικούς λόγους, απλώς για λειτουργικούς».
«Τα προβλήματα αυτά λύνονται συνήθως με τον γόρδιο δεσμό, κόβεται, δεν λύνεται, διότι κάτι που μένει πολύ σαπίζει, δηλαδή η γάγγραινα είναι κάτι κακό στην πολιτική», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε λακωνικά: Δεν γλιτώνονται.

Ο Τσίπρας ανασυντάσσει τις δυνάμεις του εν όψει της ψηφοφορίας

Στην αυξανόμενη ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, που θα ανοίξουν τον δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αξίας 86 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μόλις οι μεταρρυθμίσεις για το δικαστικό και τραπεζικό σύστημα εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Στο άρθρο επισημαίνονται οι διαρροές που υπήρξαν από το κυβερνών κόμμα κατά την ψηφοφορία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων την περασμένη Τετάρτη, που έφθασαν σχεδόν το ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έφεραν σε δύσκολη θέση τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υπεραμυνθεί της απόφασής του να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως επισημαίνεται, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα θα μπορούσαν να αρχίσουν αποφασιστικά.

Ο Τσίπρας θα παραιτηθεί αν υπάρξουν διαρροές
Παρά τις διαμάχες και τις ανταρσίες σχετικά με τη συμφωνία, ο Τσίπρας μπορεί πλέον να είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε μια σχετική κανονικότητα τις τελευταίες ημέρες, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι πλέον ανοικτές ύστερα από τρεις εβδομάδες επιβολής των capital controls.
Επίσης, η χρηματοδότηση – γέφυρα από τους πιστωτές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, βοήθησαν την Ελλάδα να προχωρήσει στην αποπληρωμή υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ επισημαίνεται ότι μεταξύ άλλων, θετική είναι και η κίνηση της Standard and Poor's να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο «CCC+» από το «CCC-».
Αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία, τονίζεται ότι αν υπάρξουν περισσότερες διαρροές από το κυβερνών κόμμα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αναγκαστεί σε παραίτηση, με πιθανό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών αργότερα μέσα στο έτος, όπως σημειώνει και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.

Δεν υπάρχουν σχόλια: