Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Καιρός: Μέχρι τους 42 θα φτάσει από την Τρίτη ο υδράργυρος!


Αρχίζουν τα δύσκολα λοιπόν! Τη Δευτέρα οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν: στην πεδιάδα της Μακεδονίας, στις Σέρρες, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στον Ορχομενό, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Άμφισσα, στην Κόρινθο. Στην Αττική, θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά προάστια, όπως Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μέγαρα και Άγιοι Θεόδωροι.Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη την Τρίτη, όταν ακόμη και στην Αθήνα ο υδράργυρος θα κυμανθεί από τους 40 μέχρι τους 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 40 και στη Λάρισα επίσης τους 42!


Το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα θα αρχίσει να υποχωρεί από την Παρασκευή. Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα ενταθούν τα μελτέμια και η θερμοκρασία θα σημειώσει 2 με 3 βαθμούς πτώση. Μαζί με τον καύσωνα, σε υψηλά επίπεδα είναι και το νέφος. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Κυριακή, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον σε δύο σταθμούς μέτρησης. 

Συγκεκριμένα μέχρι τις 16:00 σημειώθηκε μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 182 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Αγίας Παρασκευής και μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 196 μg/m3 συνεχώς κατά τις δύο τελευταίες ώρες στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: 
«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». 

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες διαθέτει ο δήμος Αθηναίων από αύριο Δευτέρα 27 Ιουλίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα.

Πιο συγκεκριμένα, ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα παραμείνουν οκτώ (8) Λέσχες Φιλίας, που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όσο το επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: