Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πτώση έως 1.000 μόρια στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ


Πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις φετινές βάσεις όσον αφορά την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Στις ιατρικές σχολές η πτώση είναι από 180 έως 600 μόρια περίπου, στις νομικές από 500 έως 750, στους χημικούς μηχανικούς από 500 έως 1.000, ενώ αναμένεται να υπάρξει και άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο.Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης, οι παράγοντες που καθορίζουν σε γενικές γραμμές τις βάσεις είναι τρεις:


Ο αριθμός των εισακτέων, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι προτιμήσεις τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους δελτία. Φέτος, ωστόσο, θα πρέπει να προστεθούν ακόμη δύο: τα πιο αυστηρά κριτήρια στις μετεγγραφές και η οικονομική ανασφάλεια που προκάλεσε στις οικογένειες ο έλεγχος των κεφαλαίων.

Έτσι, η ιδιαίτερη δυσκολία των θεμάτων φέτος συμπιέζει προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς σχολές, ενώ η μείωση των εισακτέων κατά 1.960 προκαλεί ανοδικές τάσεις. «Ο τρίτος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, ήταν πάντα απροσδιόριστος και υπεύθυνος για τις αποκλίσεις των εκτιμήσεων από τις βάσεις. Έτσι τις χρονιές που εμφανιζόταν μια μόδα και δήλωναν όλοι παιδαγωγικά, για παράδειγμα, ανέβαινε η βάση αυτών των σχολών, αλλά δεν μπορούσε να εκτιμηθεί εκ των προτέρων αυτή η άνοδος, γιατί τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε πάντα εκ των υστέρων, μετά, δηλαδή, την ανακοίνωση των βάσεων». αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης.

Τέλος, ως προς τις επιπτώσεις της νέας ρύθμισης για τις μετεγγραφές, βάσει της οποίας αυτές περιορίζονται αυστηρά στο 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής, αναμένεται να μεγαλώσει η ψαλίδα ανάμεσα στις βάσεις των σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις αντίστοιχες σχολές της περιφέρειας. Την τάση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει και η οικονομική ανασφάλεια. «Πολλοί γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές "εκτός έδρας"» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: