Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Όταν ο Αλέξης Τσίπρας το απέρριπτε κι έλεγε πως σημαίνει χρεοκοπία {video}


Ένα video από τηλεοπτική συνέντευξη του νυν πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία αντιδρά στο δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου. Αλλά ίσως να μη χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά... Ήταν Οκτώβριος του 2011 όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε φιλοξενηθεί στο δελτίο του Alter και είχε ερωτηθεί για το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. 


"Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας", είπε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε, τότε, κατηγορήσει τον Γιώργο Παπανδρέου για απελπισία και είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα άμεση καταστροφή για την οικονομία και προάγγελο πτώχευσης, ενώ είχε μιλήσει για τρικ της κυβέρνησης ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία. Και είχε καταλήξει: «πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα».

Τι είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός το 2011:


Το 2011 όμως δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει όχι σε δημοψήφισμα. Το έκανε ξανά πριν από δυο εβδομάδες, όντας ήδη πρωθυπουργός της χώρας! Ήταν Σάββατο 13 Ιουνίου όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε ένα non paper από το Μαξίμου. 

Ήταν σημεία από τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη κορυφής που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ήταν και τότε ξεκάθαρος για το δημοψήφισμα: ξεχάστε το είχε πει. 

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, διαμηνύοντας επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου για να διαχειριστεί τα δύσκολα!

«Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: