Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Όλα τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ για την "ένεση" ELA

Καταιγιστικές οι εξελίξεις σήμερα σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Σόιμπλε, Nτομπρόφσκις, Ντάισελμπλουμ δηλώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, αναφέρει η Deutsche Welle. Το θέμα της συνέχισης του ELA στην ΕΚΤ θα κριθεί στην τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι.Ένα ιστορικό Eurogroup για την Ελλάδα εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων σε ευρωπαϊκό αλλά και εσωπολιτικό επίπεδο ολοκληρώθηκε αποφασίζοντας τη μη παράταση του ελληνικού προγράμματος πέρα από τις 30 Ιουνίου, ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα έληγε. Την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της δόσης που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ. Η ανακοίνωση των 18 υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ήρθε χωρίς την υπογραφή του Έλληνα υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.Στο μεταξύ σήμερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του διευθυντηρίου και των 19 κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης θα τεθεί το ζήτημα της συνέχισης της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA (Εmergency Liquidity Assistance) αλλά και η διασφάλιση της ασφάλειας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, μετά τον συνυπολογισμό των συνεπειών των εξελίξεων των τελευταίων ωρών και εν μέσω έντονων πιέσεων.

Ήδη σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και αν. υπ. Εξ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσαν την πρόθεσή των δύο πλευρών για συνέχιση της συνεργασίας τους με στόχο την προάσπιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Εντούτοις, σύμφωνα με ανάλυση του γαλλικού πρακτορείου, το έργο της ΕΚΤ από εδώ και στο εξής ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης κρίνεται καθοριστικής σημασίας, διότι από τη μια πλευρά καλείται να λάβει έκτακτες αποφάσεις και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβεί τους θεσμικούς κανόνες λειτουργίας της.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δίκτυο n-tv, στο Eurogroup τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της επιβολής προσωρινών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Δραγασάκης αναμένεται να έχει και αύριο νέο ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: