Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ρήγμα στο κυβερνητικό μέτωπο: Οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Δεν κάνει βήμα πίσω η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Τασία Χριστοδουλοπούλου ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και κυρίως από παιδιά, παρά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Είχαν ξεκαθαρίσει τη στάση τους από την επεξεργασία του ακόμη, στην Επιτροπή της Βουλής. "Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή ισορροπίας, που είναι βιώσιμη και ρεαλιστική" ξεκαθάρισε η κα Χριστοδουλοπούλου ευθύς εξ' αρχής. Λίγη ώρα αργότερα από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, κάνοντας λόγο για υποκρισία, σπουδή και προχειρότητα. 



Οι διαφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων στα άρθρα για: την απόκτηση ιθαγένειας από παιδιά που έχουν εγγραφεί στο δημοτικό καθώς και τα άρθρα που αφορούν στη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης. 

Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να μην ψηφιστεί αφού το στηρίζουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε προχωρήσει σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: