Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας - Θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο στον Γιούνκερ - Τι απαντούν οι δανειστές με δικό τους σχέδιο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και κάθε λεπτό που περνά έρχονται ειδήσεις και διαρροές από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, καθώς μετά την ελληνική πρόταση με το σχέδιο σε 47 σελίδες, πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το βράδυ θα έχει σταλεί και το κείμενο των δανειστών. Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι το γεγονός πως μετά από πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί την Τετάρτη εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσει την συγκεκριμένη ελληνική πρόταση στους δανειστές. 



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν σήμερα επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των δανειστών θα αποτελεί ουσιαστικά μία μίξη πραγμάτων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο, αλλά και οι θέσεις και οι προτάσεις των δανειστών. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι Θεσμοί έχουν αποδεχτεί ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών προτάσεων εκτός από τα θέματα που έχει ήδη υπάρξει συμφωνία. 

Το πιο σημαντικό είναι πως το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει δύο ημερομηνίες. Η μία ημερομηνία θα αποτελεί τη βάση για συμφωνία και η δεύτερη και πιο σημαντική θα είναι εκείνη που θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. 

Και αυτή η ημερομηνία είναι η ερχόμενη Παρασκευή. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τους όρους της συμφωνίας η οποία θα προταθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος που διαρκούν τέσσερις μήνες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. 

Nωρίτερα, μη εξακριβωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μιλούσαν για την Παρασκευή ως την πιθανότερη ημερομηνία για να συνεδριάσει και το Eurogroup, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ή αλλιώς Euroworking Group.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χτεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς. 

Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας. Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής. Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας παράγοντες της ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: