Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πεντάμηνη παράταση και τα 15,5 δισ!

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.



Νωρίτερα, με μια σκληρή δήλωση αποχώρησε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια δήλωση που δείχνει ένα πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα αλλά στην αλληλεγγύη. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να αγωνιζόμαστε υπέρ των ευρωπαϊκών λαών. 

Ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας με βάσει τις προτάσεις των δανειστών. 

Αυτές τις προτάσεις, πάντως, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες τις απέρριπταν λέγοντας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι: "το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης".

Η σκληρή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες αφού, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, συναντήθηκε εκτάκτως με την Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, διήρκεσε 35 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: