Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις – Καμία αύξηση στον ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Κόντρα στην πολιτική που εφάρμοζε τις προηγούμενες εβδομάδες σήμερα η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει ούτε ένα ευρώ το όριο του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας ( ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.Μόνο ως τελευταία προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, πως ο χρόνος τελείωσε, μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πολύ απλά πως οι τράπεζες μας πλέον διαθέτουν ρευστότητα που μετά βίας φτάνει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, και πως με αυτά πρέπει να τα βγάλουν πέρα μέχρις να υπάρξει συμφωνία.



Είναι εντυπωσιακό πως η ΕΚΤ, με την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανατρέπει όλα όσα έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν και σταδιακά έδινε αυξήσεις στον ELA, όπως δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα που είχε προχωρήσει σε αύξηση έστω και οριακή της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως κάποιοι επισημαίνουν πως γλυτώσαμε τα χειρότερα, δηλαδή το κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, που λέγεται πως είχε προαποφασίσει η ΕΚΤ. Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν πως ένας από τους λόγους που δεν δόθηκε αύξηση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας είναι πως δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές αναλήψεια από τις ελληνικές τράπεζες. Όμως και αυτή η εξήγηση δεν είναι ιδιαίτερα πειστική αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις και την φημολογία για επιβολή μέτρων ελέγχου κεφαλαίων μετά το τριήμερο και για μη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: