Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Εκτάκτως ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών

Με μια κίνηση που καταδεικνύει το επείγον του πράγματος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε εκτάκτως να μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να προεδρεύσει σύσκεψης της διαπραγματευτικής ομάδας! Μια σύσκεψη που θα γίνεται παράλληλα με το Brussels Group. Η έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. κάτι ανάλογο είχε κάνει σε ανάλογη κρίσιμη στιγμή και ο Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν ανασχηματίσει τον Γιάννη Στουρνάρα) έρχεται λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να "παγώσει" τον ELA. Μια απόφαση που σύμφωνα με την κυβέρνηση έγινε γιατί "δεν το ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος".


Το μόνο δεδομένο είναι πως η απόφαση του πρωθυπουργού δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό. 

Οι ερμηνείες όμως όσον αφορά στο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πάει ο ίδιος στο υπουργείο Οικονομικών για να προεδρεύσει στη σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας ποικίλουν. Άλλοι την ερμηνεύουν ως κίνηση στήριξης στον Γιάνη Βαρουφάκη (η σύσκεψη θα γίνει στο γραφείο του υπουργού) και άλλοι ως ένδειξη πως ο πρωθυπουργός έχει πάψει να εμπιστεύεται τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Το Brussels Group είναι σημαντικό, καθώς διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Οι διαβουλεύσεις επαναλαμβάνονται από σήμερα - αλλά με κάποια σχετική καθυστέρηση - γιατί λόγω ηλεκτρικής βλάβης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σταμάτησε επί της ουσίας η κυκλοφορία στον βελγικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα οι Ελληνες διαπραγματευτές, όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες που πήραν την πρωινή πτώση από Αθήνα, να μεταφερθούν υποχρεωτικά στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας. 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες τις πρώτες απογευματινές ώρες, όποτε αναμένεται να επανεκκινήσουν οι εργασίες του "Brussels Group".

Σε γενικές γραμμές ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών εντός επτά ημερών, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της ευρωζώνης. 

Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τις ένοπλες δυνάμεις.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε άλλωστε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας έχουν στενέψει σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: