Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων,ζητά την σύνδεση της Ιόνια Οδού με την Κακαβιά

Για ακόμη μια φορά η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων μπαίνει μπροστά και διεκδικεί καλύτερες υποδομές, προκειμένου να αυξηθεί ο τουρισμός στην περιοχή μας. Αυτή τη φορά φέρνει στο προσκήνιο τον άξονα που ξεκινάει από την Τεργέστη, περνά την Σλοβενία, την Κροατία κατά μήκος των Δαλματικών ακτών ( έχει ολοκληρωθεί σχεδόν μέχρι το Ντουμπρόβνικ), διασχίζει το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και φθάνει στην Κακαβιά.Οι ξενοδόχοι λοιπόν ζητούν να υπάρξει σύνδεση ώστε όλοι αυτοί που θα διέρχονται οδικός από τον προαναφερόμενο άξονα, να μπορούν να φτάσουν στην πόλη μας και στην Ήπειρο.Άλλωστε, όπως τονίζουν σε πολλές συναντήσεις μας, "δεχόμαστε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω των τριών Σταθμών Συνόρων που έχουμε".Η συνέχεια της Ιόνιας οδού στα δυτικά Βαλκάνια ονομάζεται δυτικός άξονας των Βαλκανίων ή παρά-Αδριατικός άξονας, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να ενώσει την Τεργέστη με την Καλαμάτα.Ενδεικτικά της αναγκαιότητας αυτής της σύνδεσης είναι τα παρακάτω στοιχεία:



Οι χρονικές αποστάσεις από τα Ιωάννινα προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Βόρεια Ευρώπη θα έχουν ως εξής: 
∙ Ιωάννινα –Τίρανα 3 ώρες από σήμερα. 
Οι Αλβανοί έχουν ολοκληρώσει το 90 % του συγκεκριμένου δρόμου.
∙ Ιωάννινα – Μαυροβούνιο 5,5 ώρες από το τέλος του 2015.
∙ Ιωάννινα – Ντουμπρόβνικ 7 ώρες από το 2016.
∙ Ιωάννινα – Τεργέστη 12 ώρες από το 2016 
Θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι το Αυστριακό τηλεοπτικό συνεργείο που φιλοξενήσαμε στον νομό μας,αναχώρησε για την Αυστρία μέσω Κακαβιάς. Επίσης το 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η πανευρωπαϊκή συνάντηση των Cambers (τροχοβίλες), και όλοι αυτοί θα εισέλθουν στην χώρα μας από αυτόν τον δρόμο. 
Με την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων και της Ιόνιας οδού και με την χρήση της ήδη έτοιμης Εγνατίας οδού θα έχουμε την δυνατότητα:
Της δημιουργία συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα αρχίζουν από τις Δαλματικές ακτές και θα ολοκληρώνονται στην περιοχή μας,στο Ιόνιο και στο Αιγαίο πέλαγος.
Της δημιουργία clusters ( Network) κατά μήκος των προαναφερόμενων αξόνων σε σχέση με τα επισκέψιμα σημεία, τα εθνικά πάρκα, τις προστατευμένες από την UNESCO θέσεις, τα Γάιο πάρκα (Geopark) που είναι και αυτό-προστατευμένα από την UNESCO, τους αρχαιολογικούς χώρους , την τοπική γαστρονομία, τα ξενοδοχεία κλπ. 
Της δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ε1 Δ/ νσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Της δημιουργία διακρατικών ,διαπεριφερειακών και διαδημοτικών σχέσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων. 
Προς αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων συνεργαζόμενη με την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την ΓΓΕΤ, την περιφέρεια Ηπείρου.τον Δήμο Ιωαννιτών και άλλους φορείς, έδωσε τις σκέψεις της για την δημιουργία, καθ΄όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, ενός application πλοήγησης(GPS), για smartphones και tablets. Εκεί θα υπάρχουν τα επισκέψιμα σημεία, τα τοπικά προϊόντα, περιβαλλοντικά - πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, εκδηλώσεις, δυνατότητα accommontation σε ξενοδοχεία , reservation σε εστιατόρια, κλπ. Η ονομασία που επιλέχθηκε είναι : Mobile Egnatia.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε τους τοπικούς βουλευτές να σταθούν στο πλευρό μας, και να επιμείνουν στην αναγκαιότητα σύνδεσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα με την Ιόνια οδός, η οποία θα επιφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλη τουριστική και εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή μας.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: