Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στα χέρια της κυβέρνησης σχέδιο συμφωνίας της Κομισιόν! Ουδέν σχόλιο από το Μαξίμου - Ποιοί έλαβαν πρώτοι την πρόταση - Όλα όσα περιλαμβάνει

Όλα δείχνουν συμφωνία ή πρόθυρα συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από κυβέρνηση και Κομισιόν, πρόταση από την πλευρά Γιούνκερ φαίνεται να υπάρχει και μάλιστα με λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η πρόταση έφτασε πρώτα στα χέρια του επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης Γιώργου Χουλιαράκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.Στην συνέχεια η πρόταση αυτή διαβιβάστηκε στο Μαξίμου την αντιπροεδρία και όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η πρόταση αυτή δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ακριβώς για να μην "ακυρωθεί" από εκείνους που και από την μια πλευρά και από την άλλη δεν θέλουν να κλείσει συμφωνία. Στο Μαξίμου αρκέστηκαν να πουν: «Ουδέν σχόλιο», χωρίς να το διαψεύδουν ενώ από την Κομισιόν η εκπρόσωπος του Γιούνκερ Ανίκα Μπρειντχαρτ, τουίταρε: 

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αναφορές για πρόταση της Κομισιόν/Γιούνγκερ για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω καμία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία».Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν δηλώνουν ότι γνώριζαν την συμφωνία, στο άκουσμα της περιγραφής της λένε ότι αν ισχύουν αυτές οι προτάσεις τότε είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αφού οι όροι είναι ευνοϊκοί.

"Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα" είναι ο τίτλος του πολυσέλιδου κειμένου της Κομισιόν που έφτασε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεων φορέων, αποκαλύπτει tovima.gr. 

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "κουράστηκε" από τη στασιμότητα και από το γεγονός πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της "σέρνεται" για μήνες, προκαλώντας προβλήματα σε όλες τις πλευρές. 

Το πολυσέλιδο κείμενο της Κομισιόν έφτασε σε όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στις αποφάσεις, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Στο κείμενο, που αποκαλύπτει tovima.gr, τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Με την πρόταση της Επιτροπής στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και των "θεσμών" τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EuroWorking Group, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν, δηλαδή να νομοθετηθούν, όσα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016. Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου.

Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

- 2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
- 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
- 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
- 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: