Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΚ χρεοκοπίας από το ΔΝΤ

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο ΔΝΤ μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη για αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων. Το ΔΝΤ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ωστόσο πηγές του Ταμείου αφήνουν να εννοηθεί ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και όλους τους δανειστές, θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός (credit event) αφού πιθανό αίτημα παράτασης είναι εξαιρετικά πιθανό να μην εγκριθεί από τα μέλη του ταμείου.



Δικηγόροι που ειδικεύονται στα παράγωγα δήλωσαν ότι για την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος «δεν υπάρχει διαφορά, αν το χρέος διακρατείται από δημόσιο φορέα ή όχι». «Εάν υπάρξει αδυναμία πληρωμής δανείων της Ελλάδας και αυτή υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια ή το ισοδύναμό του σε εγχώριο νόμισμα, εφόσον έχει λήξει η όποια περίοδος χάριτος, τότε πρόκειται για πιστωτικό γεγονός» σημείωσε ο Σάιμον Φερθ της νομικής εταιρείας Linklaters.

Tονίζεται ότι στελέχη του ΔΝΤ βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις κινήσεις αυτές της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μπλόφα.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσε πως το ΔΝΤ είναι ανοικτό για την ονομασία σημειώνοντας ότι «Ας το ονομάσει όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (MoU) πρέπει να υπάρχει».

«Και να θέλαμε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα. Πρέπει όλα να είναι γραμμένα και αναλυτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: