Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μέτωπο Ισπανίας-Πορτογαλίας: Δεν θα ακολουθήσουμε την Ελλάδα αν έρθει σε ρήξη με την ΕΕ

Κοινό μέτωπο κατά της Ελλάδας συγκροτούν η Πορτογαλία και η Ισπανία και αντιτίθενται στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για την αναδιάρθρωση των χρεών ή να κουρευτεί το χρέος της.Αμφότερες οι χώρες, με δηλώσεις κορυφαίων εκπροσώπων τους, στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα, ζητώντας της να σταματήσει τα αιτήματα για διεθνή διάσκεψη και να μην έρθει σε ρήξη με την Ευρωζώνη.



Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο στο Κοινοβούλιο της χώρας: «Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με μία διάσκεψη που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Αλβάρο Ναδάλ, που είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης, είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε. ««Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε., δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει, θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την Τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα», με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντάς της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργίας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: