Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς Παπανδρέου στην βουλή μετά από 92 χρόνια

Ένα από τα ιστορικά στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στην βουλή δεν υπάρχει ο όνομα Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια. Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν έφτασε στο πολυπόθητο ποσοστό του 3% με αποτέλεσμα να μην μπει στην βουλή και έτσι έδωσε τέλος σε μία πολιτική δυναστεία που έφτανε τον αιώνα στην πολιτική σκηνή του τόπου.



Η πολιτική σταδιοδρομία της οικογένενειας Παπανδρέου ξεκίνησε το 1923, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πατέρας του Ανδρέα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Την πολιτική «δυναστεία» συνεχίζει ο γιος του Ανδρέας Παπανδρέου που μετά τη μεταπολίτευση ιδρύει το ΠΑΣΟΚ. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου έρχεται στην εξουσία με σύνθημα την «Αλλαγή» και παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι το 1989. Το 1993 μετά από τη νίκη απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αναδεικνύεται και πάλι πρωθυπουργός, μέχρι να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1996, μετά από την ασθένεια του και τη νοσηλεία στο Ωνάσειο.

Τον Ιούνιο του 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου «φεύγει» από τη ζωή. Συνεχιστής της πολιτικής «δυναστείας» αναδεικνύεται ο γιός του Γιώργος.

Πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980 ανεβαίνει στην κομματική επετειρίδα και τον Φεβρουάριο του 2004 παίρνει το «δαχτυλίδι της εξουσίας» από τη βάση του κόμματος. Παραμένει στην αντιπολίτευση μέχρι το 2009, όταν κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 44%. Ακολουθεί το πρώτο μνημόνιο, οι τριβές με τους εταίρους και η απόφαση για το δημοψήφισμα που τον εκπαραθυρώνουν από την πρωθυπουργία και στη συνέχεια από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, στις εκλογές της 25ης ο Γιώργος Παπανδρέου αποτυγχάνει να μπει στη Βουλή. Ο καιρός θα δείξει αν η δυναστεία Παπανδρέου θα περάσει στη λήθη της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: