Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η μεγαλύτερη νύχτα ήταν το 1912


Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, που σημαίνει ότι είναι η μεγαλύτερη νύχτα του έτους για τους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο!Ωστόσο, στο internet κυκλοφορούσε η είδηση ότι η σημερινή ημέρα είχε και κάτι πιο μοναδικό, όπως επισημαίνει ο blogger και δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων Colin Schultz, απόψε θα είναι η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της γης.Ο λόγος είναι ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι αυξάνεται η διάρκειά της κατά περίπου 15 έως 25 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.


Αυτή η είδηση κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έχει γίνει viral, ωστόσο δεν είναι σωστή, καθώς από ότι φαίνεται έγινε κάποιος λάθος υπολογισμός!

Το site vox.com αναφέρει ότι υπήρξε λάθος υπολογισμός, συγκεκριμένα αναφέρει η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται σταδιακά, αλλά σε ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αντίθετα σε συντομότερο χρονικό διάστημα (από έτος σε έτος), οι γεωλογικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την ταχύτητα!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης έχει επιταχυνθεί ελαφρώς τα τελευταία σαράντα χρόνια, πιθανότατα εξαιτίας της τήξης των πάγων στους πόλους που έχει ως αποτέλεσμα την ανακατανομή της μάζας της Γης! Από τα νέα στοιχεία, απ' όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης πιθανότατα ήταν το 1912.
longnight

Ο δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων Colin Schultz, μάλιστα, αναφέρθηκε στην είδηση που κυκλοφορεί εδώ και ημέρες στο Internet, λέγοντας ότι αυτή τη διαπίστωση για τη μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης, την είχε καταγράψει στο προσωπικό του μπλογκ πέντε χρόνια πριν, ενώ σχολίασε ότι τελικά δεν ήταν σωστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: