Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ντόροθι Κινγκ: Στην Αμφίπολη υπήρχε κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Όπως γράφει στο προσωπικό της ιστολόγιο, η Κινγκ θεωρεί ότι «εν ολίγοις, οι κενοί θάλαμοι και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ανασκαφή, ενισχύει την εκδοχή περί κενοταφίου-ηρώου υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται δηλαδή για ένα μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για οποιονδήποτε άλλον, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βέβηλη πράξη.Οι θάλαμοι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκαν από κάποια λατρευτική κοινότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενόσω περίμεναν τον επαναπατρισμό της σορού του. Τα αντικείμενα που περιείχε ο τάφος, θα πρέπει να είχαν αφαιρεθεί προτού εναποτεθεί η επίχωση, η οποία έγινε ώστε να εμποδίσει την κατάρρευση του μνημείου. 



Το βάρος του Τύμβου δεν θα πρέπει να ήταν τόσο μεγάλο ώστε να συνθλίψει τους θαλάμους -αρκεί το υπόλοιπο του πυρήνα του λόφου να ήταν στέρεο. Επομένως, θεωρώ πιθανό να υπήρχαν και άλλες συστοιχίες δωματίων εντός του Τύμβου. 

Επίσης, δεν αποκλείεται καθόλου ότι υπήρχαν άλλες κατασκευές, είτε αυτές ήταν σαρκοφάγοι ατόμων που πέθαναν σε μεταγενέστερους χρόνους, ή ακόμη και ναΐσκοι αφιερωμένοι σε ήρωες και θεούς. Τα αρχιτεκτονήματα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται γύρω από έναν τόσο σημαντικό Τύμβο. Είμαι βέβαιη ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν για όλα αυτά, καταγράφοντάς τα στα τοπογραφικά τους σχέδια.

Παραλληλίζοντας την εικόνα του Τύμβου Καστά με τη Βεργίνα, πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν υπολείμματα της πυράς, διότι δεν υπήρξε τέτοια. Ίσως όμως βρεθεί μια επιχρωματισμένη στήλη καθώς και άλλα αντικείμενα που είχαν αφεθεί στον τάφο. 

Με βάση άλλα παραδείγματα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι υπήρχε άγαλμα λέοντος  με βάση στην κορυφή του Τύμβου, βάζω στοίχημα πως υπάρχουν επιπλέον αρχιτεκτονικά γλυπτά στον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, θα ήταν πραγματικά απίθανο να μην υπάρχει μια ζωφόρος. Εφόσον το λιοντάρι κ.λπ ανευρέθηκαν σε κάποια απόσταση από το Λόφο Καστά, φαντάζομαι ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν στη γύρω περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: