Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μία ανάσα πριν τον τέταρτο θάλαμο οι αρχαιολόγοι της Αμφίπολης


Όσο οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη προχωρούν, τόσο η αγωνία για τον ένοικο του τάφου και τα υπόλοιπα ευρήματα κορυφώνεται. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι πλέον έχουν μειώσει την ταχύτητα με την οποία προχωρούν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το ίδιο έχει γίνει με την "ένταση", αφού πια οι αρχαιολόγοι σκάβουν με τα χέρια και καθαρίζουν με πινέλα.Μάλιστα φαίνεται οι ανασκαφές να είναι μία ανάσα πριν τον τέταρτο θάλαμο, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο νεκρικός θάλαμος.Οι αρχαιολόγοι πλέον, σε αυτό το σημείο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία. Θα πρέπει να συνεχίσουν τις ανασκαφές πίσω από τη σπασμένη θύρα, χρησιμοποιώντας τα κλασσικά ανασκαφικά μέσα.


Το χώμα έχει και πάλι τεράστιο όγκο, πρόκειται για τόνους μπροστά από τον πιθανολογούμενο νεκρικό θάλαμο ή ακόμα έναν προθάλαμο.

Το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει τόσο οι έρευνες, σημαίνει ότι σε κάθε εκατοστό τους, μπορεί να βρίσκονται ευρήματα, κτερίσματα του νεκρού ή των νεκρών.

Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει το μνημείο σε αυτό το στάδιο να είναι κατηφορικό ή να έχει ράμπα, η οποία οδηγεί σε θάλαμο.

Το πιθανό βάθος ή μήκος της παραμένει άγνωστο και οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε ακόμα ένα καλλιτεχνικό εύρημα, όπως το ψηφιδωτό δάπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια είναι πολλά, τόσο για το ποιος είναι ο «ένοικος» του νεκρού, όσο και για τη χρονολόγηση του τάφου. Από την άλλη, οι ανασκαφές προκαλούν εντυπώσεις που ξεπερνούν τις προσδοκίες, εντός και εκτός συνόρων, τοποθετώντας τα εκάστοτε ευρήματα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: