Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχείρηση «συσπείρωση και άνοιγμα» στην ομιλία Σαμαρά


Συσπείρωση του χώρου της Δεξιάς και άνοιγμα προς τους όμορους χώρους επιχείρησε με την ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, στο Αθως Παλλάς, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας υπερήφανος για τον ρόλο που έπαιξε η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της, ενώ επιχειρώντας να συσπειρώσει όλο το κεντροδεξιό ακροατήριο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν παρών στην αίθουσα, στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και στους προέδρους του κόμματος Ράλλη, Αβέρωφ, Μητσοτάκη και Έβερτ.


Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η φράση του Αντώνη Σαμαρά πως «εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη, εμείς είμαστε η παράταξη του εκσυγχρονισμού», με σαφείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη και Βενιζέλου, που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς επιφύλαξε και «καρφιά» για τον κυβερνητικό του εταίρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε 'λεφτά υπάρχουν'».

Στο προσκλητήριο προς την συντηρητική Δεξιά, ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα και τα θρησκευτικά σύμβολα, ενώ στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για ψευτοπροοδευτικούς που ενώ θεωρούν βαρίδι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, «τώρα τρέχουν για προσκύνημα πότε στο Αγιο Όρος και πότε στο Βατικανό».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτοί που κάποτε ήταν αλληλέγγυοι με τα κινήματα των φονταμενταλιστών, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους, θέλουν τώρα να μας κάνουν να το ξεχάσουμε.

«Δείτε ποιοι κάνουν την χώρα φυσιολογική στον σύγχρονο κόσμο και ποιοι θέλουν να την γυρίσουν πίσω» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως η αντιπολίτευση «φανατίζει κάποιους, αλλά τρομάζει πολλούς περισσότερους», καθώς «τρομάζουν οι υποσχέσεις για παροχές με δανεικά και «τα μισόλογα που κρύβουν πίσω τους σχέδια για αληθινή φορολογική επιδρομή».

«Καταδημαγώγησαν τους πάντες και παρ' όλα αυτά χάνουν ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012» πρόσθεσε και τόνισε πως τώρα που φτιάχνουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσει περισσότερους ψηφοφόρους, καθώς «η επιστροφή στο 'λεφτά υπάρχουν' τρομάζει περισσότερο». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά.

Από το '74 και μετά

Κάνοντας αναδρομή στην πορεία της ΝΔ από το 1974 ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον».

Είπε ακόμη ότι η παράταξη πολεμήθηκε από πολλούς και μάλιστα είχε και θύματα, αναφερόμενος στην δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. 

Μιλώντας για τη δική του διακυβέρνηση είπε ότι κάποιοι τον προειδοποίησαν πως πήρε μια χειροβομβίδα στα χέρια του: «Πήρα την χειροβομβίδα στα χέρια μου, την κράτησα και την εξουδετέρωσα» είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας πως κάποιοι τον ρωτούν αν κουράστηκε από την εντατική προσπάθεια. «Το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο, όταν το σηκώνει κανείς με χαμόγελο. Οι κόποι αποδίδουν, τα δύσκολα περνούν, τα καλύτερα έρχονται» είπε.

«Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο»

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, προσθέτοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε την επόμενη χρονιά και χωρίς τα χρήματα του τωρινού μνημονίου».
Όπως επισήμανε, η χώρα βγαίνει από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους, τερματίζοντας μια πορεία έξι χρόνων ύφεσης και γίνεται πραγματικότητα η υπόσχεση της κυβέρνησης για τερματισμό της οικονομικής κρίσης.

Είπε ακόμη πως το θέμα που θα κυριαρχήσει εντός του 2015 είναι η αλλαγή του Συντάγματος.

Παρέμβαση στο κλείσιμο των εργασιών

Σε σύντομη παρέμβασή του κατά το κλείσιμο των εργασιών, ο κ. Σαμαράς διατυπωσε τρία «θέλω».

«Θέλω να ευχαριστήσω την καθεμία και τον καθένα σας. Πέρα και πάνω από ηλικίες για τη δύναμη που μου δώσατε.

» Θέλω να υποσχεθώ ότι, με προμετωπίδα αυτή την ιδεολογία και με σημαία την αγωνιστικότητα της νεολαίας μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί για τους πιο γόνιμους για τη Δημοκρατία αγώνες. Και αυτό αποτελεί υπόσχεση.

» Θέλω, όμως, να πω και το τρίτο. Με λυπεί πολύ ότι πρέπει να το πω. Αλλά μπροστά σας, έχω υποσχεθεί εξαρχής να λέω την αλήθεια. Θέλω να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτή τη γιορτή Δημοκρατίας που είχαμε, 40 χρόνια αγώνων, που τίμησαν και τις άλλες ιδεολογίες, που έδωσαν το δικαίωμα της ελευθερίας στον καθένα να λέει απόλυτα ελεύθερα τη γνώμη του, ότι αυτά τα 40 χρόνια από τότε που ο Καραμανλής υπέγραφε με ό,τι είχε μέσα του σαν άνθρωπος λιτός, δωρικός και γενναίος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την πορεία μας, θέλω να ξέρετε και θέλω να πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός, ότι αυτά τα 40 χρόνια σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα ονόμασε επισήμως ότι 'κάναμε το μνημόσυνό μας'.

» Είναι έλλειψη σεβασμού; Είναι έλλειψη γνώσεως; Είναι έλλειψη πολιτικής ηθικής; Αυτό που μετράει είναι ότι εδώ πέρα μία οικογένεια μίας συγκεκριμένης ιδεολογίας που ανέταξε, προώθησε και δίνει μάχη για τον καλό της Ελλάδας, σήμερα βρέθηκε απέναντι σε μία δήλωση η οποία δεν κάνει καλό όχι μόνο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν κάνει καλό σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιούν και οι ξένοι και εμείς, ότι υπάρχει μία τέτοια κωμική, πλέον, δήθεν διαίρεση μεταξύ των Ελλήνων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: