Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ερευνητές βάζουν στις εργασίες τους όσο πιο πολύ... Μπομπ Ντίλαν μπορούν

Μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές σχολές στην Ευρώπη, το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, μπορεί να υπερηφανεύεται (;) ότι ερευνητές του έχουν ξεκινήσει έναν περιέργο άτυπο διαγωνισμό για τις επιστημονικές τους εργασίες: Να κρύψουν στα κείμενά τους όσους περισσότερους στίχους τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν γίνεται.Η ιστορία πάει αρκετά πίσω, όταν πριν από 17 χρόνια ο Τζον Λούντεμπερκ και ο Έντι Βάιτσμπεργκ έγραψαν μία εργασία για τα εντερικά αέρια. Ο τίτλος ήταν «Μονοξείδιο του Αζώτου και φλεγμονές: Η απάντηση είναι να φυσάς στον άνεμο (blowing in the wind)».



Στους αμύητους θα έμοιαζε μία διακοσμητική φράση, συγχωρητέα για νεαρούς ερευνητές που ήθελαν να χρωματίσουν το κείμενο με έναν σχετικά διαδεδομένο αγγλικό ιδιωματισμό. Οι συγγραφείς όμως έκλειναν το μάτι στους φαν του Μπομπ Ντίλαν και τον τίτλο του γνωστού του τραγουδιού.

Χωρίς να το ξέρουν όμως, όπως αποκάλυψαν στη σουηδική εφημερίδα The Local, ξεκινούσαν τότε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα μπορούσε να χωρέσει όσο περισσότερο Ντίλαν μπορούσε στις εργασίες του.

Στον αγώνα έχουν μπει άλλοι τρεις ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τίτλους ακαδημαϊκών εργασιών όπως «Tangled up in the blue: Μοριακή καρδιολογία στην μετα-μοριακή εποχή». Ξεχωρίζει ιδιαίτερα το «Blood on the tracks: a simple twist of fate», που είναι μόνο το όνομα ενός άλμπουμ και ενός άλλου τραγουδιού (και δεν κάνει τον κόπο παρά να υπαινιχθεί το θέμα της εργασίας).

Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει ένα γεύμα σε εστιατόριο κοντά στο πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: