Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: "Πάγωσαν" οι ανασκαφές - Ο κίνδυνος της θεομηνίας και οι εργασίες υποστήλωσης για να μην καταρρεύσει ο αρχαίος τάφος

Οι ανασκαφές στο εσωτερικό του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, με αποκορύφωμα την πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων, που στέκουν ολόσωμες κι αγέρωχες, στο δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου.Όταν οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στον τοίχο που τους χωρίζει από τον τρίτο θάλαμο του μνημειώδους τάφου, όλοι πίστεψαν πως ήρθε η στιγμή για τη μεγάλη αποκάλυψη του αρχαίου μυστικού και συγκεκριμένα την απάντηση στο φλέγων ερώτημα σχετικά με το ποιος, ποια ή... ποιοι είναι θαμμένοι στον τάφο της πάλαι ποτέ πόλης των Εννέα Οδών.


Ωστόσο επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά αυτό που οι αρχαιολόγοι τόνιζαν από την πρώτη στιγμή: Ότι δηλαδή η αρχαιολογία είναι η επιστήμη της υπομονής και ότι επιβάλλεται οι κινήσεις να γίνονται με "χειρουργική" ακρίβεια, ούτως ώστε να μη βρεθούμε προ -δυσάρεστων- εκπλήξεων.

Εκτός βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης του τάφου, οι οποίες "φρενάρουν" τα όποια νέα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι έχουν ακόμη ένα λόγο να ανησυχούν.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον καιρό. Και συγκεκριμένα τον... κακό καιρό. Έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο, οι βροχοπτώσεις είναι συχνές και όσο περνούν οι μέρες, τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα... γεωγραφικά δεδομένα, αφού μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο χειμώνας κάνει περισσότερο... αισθητή την παρουσία του.


Ως εκ τούτου, το αρχαίο μυστικό πρέπει να περιμένει, αφού το παραμικρό λάθος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό στη διαδικασία της ανεύρεσης των στοιχείων που χρειάζονται για το "ξεκλείδωμα" του μυστηρίου του τύμβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: