Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μέρκελ, ο Σαμαράς, το ιπποφαές και... ο Βουκεφάλας

Αναμενόμενο ήταν ότι θα ενημέρωνε ο Αντώνης Σαμαράς την γερμανίδα καγκελάριο για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, κατά τη συνάντησή τους χθες, Τρίτη, στο Βερολίνο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα του έδινε τέτοια «πάσα», καθώς στο γεύμα πρόσφερε γλυκό κρέμα με ιπποφαές. Όπως σημειώνει ο «Βηματοδότης», στη συζήτηση που ακολούθησε για το ιπποφαές ενεπλάκη και ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και ο... Βουκεφάλας. 



Οι δικοί μας πληροφόρησαν τους Γερμανούς ότι το ιπποφαές καλλιεργείται με επιτυχία από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και ότι η Ιστορία αναφέρει ότι με κάτι τέτοιο ο Μέγας Αλέξανδρος τάιζε τον Βουκεφάλα (και έγινε δυνατός). 

Φυσικά, ο κ. Σαμαράς πήγε στην καγκελαρία προετοιμασμένος. Είχε μαζί του ένα ολόκληρο άλμπουμ, με φωτογραφίες από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες και το έδειξε στην κυρία Μέρκελ, η οποία ζήτησε μάλιστα να κρατήσει το άλμπουμ για να το μελετήσει.

Η απορία των Γερμανών ήταν «μα πώς ανακαλύψατε ξαφνικά τέτοιο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο;, για να εξηγήσει η ελληνική πλευρά ότι επί χρόνια γίνονταν οι ανασκαφές και ότι το εύρημα είναι μοναδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: