Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Το Λιοντάρι της Βοστώνης και η χρονοκάψουλα των 113 ετών στο κεφάλι του

Το λιοντάρι της Βοστώνης είναι ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα της πόλης. Και φαίνεται πως μέσα το κεφάλι του κάποιος, πιθανότατα το 1901, έκρυψε ένα μεταλλικό κουτί. Μια... χρονοκάψουλα που τώρα συντηρητές και ιστορικοί αναρωτιούνται πως θα την ανακτήσουν! Το χρυσό λιοντάρι μαζί με έναν μονόκερο βρίσκονται στην κορυφή του Old State House της Βοστώνης, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια – αξιοθέατα της πόλης. Όταν πριν από λίγο καιρό το Λιοντάρι κατέβηκε από το... "θρόνο" του για συντήρηση, ο συντηρητής Ρόμπερτ Σουρ βρήκε την ευκαιρία και το χρόνο να ψάξει αν ο μύθος είναι αλήθεια: αν δηλαδή μέσα στο κεφάλι του αγάλματος έχει κρυφτεί από το 1901 μια χρονοκάψουλα. 


Ο Σουρ χρησιμοποίησε κάμερα οπτικών ινών την οποία πέρασε μέσα από μια μικρή τρύπα στο κεφάλι του Λιονταριού και έμεινε εμβρόντητος με αυτό που είδε: ένα μικρό χάλκινο κουτί βρισκόταν εκεί μέσα!Το θέμα τώρα, αφού ο μύθος βγήκε αληθινός, είναι πως θα καταφέρει ο Σουρ να βγάλει το κουτί από το κεφάλι του Λιονταριού. Αν βρεί τον τρόπο, ελπίζει πως θα έχει στα χέρια του την 113 ετών κάψουλα την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο της Boston Globe από το 1901 με τίτλο «Το Λιοντάρι και ο Μονόκερος: ένα χάλκινο κουτί θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του Βασιλιά των Ζώων», το κουτί, που μόλις είχε φτιάξει ένας σιδεράς, θα τοποθετούνταν στο κεφάλι του αγάλματος. 

Όπως ανέφερε το άρθρο, το κουτί περιείχε "συνεισφορές από πολιτειακούς αξιωματούχους, τις καθημερινές εφημερίδες της Βοστώνης, το όνομα του δημιουργού του Λιονταριού και των Μονόκερων και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα όταν ανοιχτεί το κουτί πολλά χρόνια αργότερα". 

Σύμφωνα με την Bostonian Society, υπάρχουν κι άλλες ιδέες για το τί μπορεί να περιέχει το κουτί: μπορεί να βρεθούν σφραγισμένα γράμματα επιφανών πολιτών της Βοστώνης και κονκάρδες από τις εκστρατείες του Τέντι Ρούσβελτ και του Ράδερφορντ Χέις, με βάση άλλα στοιχεία του άρθρου κι ένα κατάλογο που προέρχεται από πρόγονο του καλλιτέχνη του αγάλματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: