Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: ένα απίστευτο εύρημα – Ξεκλειδώνουν το μυστικό του τάφου

10 σειρές από ογκόλιθους φράσσουν την είσοδο του τάφου. Δεν είναι εύκολο το έργο, όμως οι αρχαιολόγοι είναι μια ανάσα από την αποκάλυψη του μυστηρίου. Πλέον μετράμε με ημέρες μέχρι τη στιγμή που οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του μνημείου.Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί επτά από τις 10 συνολικά σειρές στον τοίχο σφράγισης. Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων.Τα ευρήματα είναι μοναδικά και η κατασκευή του τάφου δεν είναι εντυπωσιακή μονάχα ως προς τον όγκο. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται δείχνουν ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο το οποίο θα αποτελέσει θέμα συζήτησης.



Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου: 
"Ξεκίνησα με όλη την καλή διάθεση παρόλο που άκουγα αρνητικά σχόλια που μου έλεγαν τι ψάχνεις σ αυτό τον λόφο δεν έχει τίποτα. Και τώρα είμαι ευχαριστημένη γιατί είναι μια δικαίωση για όλη την ομάδα και προχωρούμε", δήλωσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Περιστέρη, όπως αναφέρει το thousandnews.

Και πρόσθεσε: "Για την ώρα δεν μιλάω και εγώ γιατί περιμένω να έχω μια συνολική εικόνα για το τι βρήκαμε η τι δεν βρήκαμε. Υπολογίζουμε ότι σ' ένα μήνα θα ξέρουμε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή είναι ένα μνημείο που δεν ενδιαφέρει μονάχα την Ελλάδα, είναι παγκόσμια μοναδικό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ή ποιοι θα βρεθούν. Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι έχουν ένα μνημείο, έχει τον περίβολο έχει το λιοντάρι. έχουμε τις σφίγγες. Είναι ένα οικουμενικό μνημείο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: