Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Φανταστικό «γκέι χωριό» εξαπάτησε μεγάλα ΜΜΕ


Η «είδηση» ήταν φανταχτερή και φαινόταν, με έναν γρήγορο έλεγχο, να επιβεβαιώνεται: Ο ολλανδικός δήμος του Τίλμπουργκ θα έφτιαχνε ένα χωριό αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους, όπως κυκλοφόρησε αρχικά στο ολλανδόφωνο διαδίκτυο για να προκαλέσει αντιδράσεις.Το γκέτο έγινε γρήγορα θέμα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας αλλά και σε ξένα μέσα, μέχρι να κάποιος να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.Ανάμεσα στα ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση ήταν η κρατική τηλεόραση της χώρας NOS, η εφημερίδα NRC, τον βρετανικό Independent, το μεγαλύτερο κινεζικό πρακτορείο Xinhua και την διαδικτυακά ισχυρότατη Huffington Post.Το πίστεψε ακόμη και το COC, η παλιότερη ομάδα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, με βάση μάλιστα το Άμστερνταμ.

Όπως όμως γράφει ο Guardian, αποδείχτηκε ότι όλη ιστορία ήταν φάρσα που διοργάνωσε η ομάδα Pink Festival, που στήνει φεστιβάλ στο Τίλμπουρκ. Και αρκετά καλοστημένη: Όχι μόνο το σχέδιο «Gay Village» είχε ιστότοπο στο ίντερνετ, αλλά μέχρι και ο δήμαρχος του Τίλμπουρκ ήταν στο κόλπο, κάνοντας δήλωση σχετικά με το σχέδιο.

Τα ολλανδικά ΜΜΕ που έπεσαν θύματα της φάρσας δεν το βρήκαν καθόλου αστείο, και εξέδωσαν ανακοίνωση εναντίον του δημάρχου επειδή τους «παραπλάνησε και εξέθεσε την αξιοπιστία τους». 

Η ομάδα που διοργάνωσε τη φάρσα δήλωσε ικανοποιημένη, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έδειξαν ότι πολύς κόσμος δεν συμφωνεί με την περιθωριοποίηση βάσει σεξουαλικής ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: