Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ίσως η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των ριάλιτι: Ο «πρίγκιπας» Χάρι


Ο 29χρονος Χάρι έχει λονδρέζικη προφορά, κόκκινα μαλλιά, τρόπους γαλαζοαίματου, μένει σε έπαυλη, έχει μπάτλερ, τον προσφωνούν μόνο όπως τους βρετανούς ευγενείς και μοιάζει πάρα πολύ με τον γιο εκείνης της αδικοχαμένης πριγκίπισσας. Ο δήθεν πρίγκιπας Χάρι, όπως τεχνηέντως υπονοείται, είναι το έπαθλο για τις νεαρές παίκτριες στο νέο ριάλιτι του αμερικανικού καναλιού Fox, πιθανότατα τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των ριάλιτι. Αλλά ποιος είναι το θύμα;Η ομάδα παραγωγής πίσω από την εκπομπή ριάλιτι «Θέλω να παντρευτώ τον Χάρι» (I Wanna Marry Harry) θέλησε να φτιάξει ένα σόου της γνωστής κατηγορίας του «Εργένη»: Ένας γαμπρός «κελεπούρι» την καρδιά του οποίου πρέπει να κατακτήσουν οι παίκτριες του παιχνιδιού, που αποκλείονται μία-μία. Το πρώτο επεισόδιο έπαιξε το βράδυ της Τρίτης.

Το Fox είναι από τα μεγαλύτερα αμερικανικά κανάλια. Η ομάδα παραγωγής τού παρουσίασε την εξής παραλλαγή: Ο εργένης αυτός θα είναι μεν ένας άσημος νεαρός, αλλά θα «πλασάρεται» στις παίκτριες ως ο γνωστός βρετανός πρίγκιπας Χάρι. Ψάχνοντας κάποιον που του μοιάζει, η παραγωγή κατέληξε στον Ματ Χικς.

Η θρασεία απάτη ξεκινά εκεί: Κανείς δεν λέει ποτέ στις κοπέλες ότι πρόκειται όντως για τον γνωστό πρίγκιπα Χάρι. Αλλά οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα βλέποντάς τον να περιστοιχίζεται από υπηρέτες και να συμπεριφέρεται όπως θα περίμενε κανείς να συμπεριφερθεί ο πρίγκιπας Χάρι. Οι γύρω του τον προσφωνούν «κύριε» και ο ίδιος δεν συστήνεται ποτέ ως πρίγκιπας Χάρι.

Στο τέλος της εκπομπής υποτίθεται ότι ο άσημος νεαρός θα αποκαλύψει την ταύτοτητά του στην κοπέλα που θα έχει νικήσει, ελπίζοντας ότι η αγάπη θα επικρατήσει.  

Όταν είχαν ξεκινήσει τα ριάλιτι σόου, τόνοι μελανιού είχαν χυθεί σε μύδρους κατά του νέου τηλεοπτικού είδους εκπομπής. Οι αντιδράσεις κόπασαν αλλά τώρα το Fox κατάφερε, μίαμιση δεκαετία μετά, να τις αναβιώσει με τη νέα εκπομπή.

Οι εκπομπές ριάλιτι δεν ήταν ποτέ ούτε εντελώς ψεύτικες ούτε και εντελώς «πραγματικότητα», παρά το όνομά τους, ήταν κάτι και από τα δύο. Τώρα όμως, το Fox ανατινάζει αυτή τη σύμβαση.

Στήλες στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες έχουν αρχίσει να γράφουν εναντίον της νέας εκπομπής, της οποίας το μόνο σημείο ενδιαφέροντος είναι η γελοιοποίηση των νεαρών υποψήφιων. Επειδή, το ερώτημα στο μυαλό του κάθε τηλεθεατή είναι, ποιος θα μπορούσε να πιστεύει ότι ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας θα έψαχνε σύζυγο σε ριάλιτι; 

Ωστόσο, ορισμένοι τηλεκριτικοί είναι ακόμη πιο καχύποπτοι. Μήπως το ερώτημα είναι, λένε, ποιος θα μπορούσε να πιστεύει ότι κάποιος όντως μπορεί να πιστεύει πως ο πρίγκιπας Χάρι θα έψαχνε σύζυγο σε ριάλιτι; 

Σε αυτήν την εκτίμηση, τα θύματα δεν είναι οι κοπέλες -που μπορεί να μην πείθονται- αλλά οι τηλεθεατές, που καλούνται να γελάσουν με την δήθεν αφέλεια των νεαρών Αμερικανίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: