Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η Βουλή ψηφίζει το μεσοπρόθεσμο και αφήνει τα δύσκολα στην άκρη

Η Βουλή ξεκίνησε ξανά τις εργασίες της χθες για να διακόψει ξανά λόγω εκλογών στις 9 Μαϊου. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απλά δεν προβλέπεται να βρει το χρόνο ώστε να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας που πριν τη διακοπή λόγω Πάσχα έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αποκάλυψη της συνομιλίας του τέως γραμματέα της κυβέρνησης με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.Αυτή η τακτική του “στρίβειν διά των εκλογών” προκάλεσε χθες την επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Βεβαίως δεν είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής προ ημερησίας, αλλά εναπόκειται στο Μαξίμου, που δεν δείχνει τέτοια διάθεση, παρόλο που στη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου μετά την αποκάλυψη του επίμαχου βίντεο υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί να υπάρξει άμεση τοποθέτηση στη Βουλή.

Η επιστολή δε του κ.Κασιδιάρη προς τον κ.Μεϊμαράκη και τον κ.Τσίπρα, με την οποία ζητούσε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά Σαμαρά, Αθανασίου και Δένδια, έδωσε στο Μαξίμου την αφορμή που ζητούσε για να κατηγορήσει εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ πως παίζει το παιχνίδι της ΧΑ.
Πάντως, αύριο Τετάρτη 30 Απριλίου θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας πέντε βουλευτών της Χ.Α,, όπως έχει ενημερώσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο κ.Μεϊμαράκης, τις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, μετά τις αιχμές δικαστικών κύκλων για κωλυσιεργία της κυβέρνησης.
Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το νέο Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να κατατεθεί ενδεχομένως σήμερα, ώστε να προλάβει η Βουλή να το ψηφίσει την άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης την Παρασκευή και Δευτέρα. Το σχέδιο νόμου “Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας” πάντως ήδη έφερε συννεφάκια στη σχέση με το ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε χθες ότι επιφυλάσσεται.
Άλλα πιο δύσκολα θέματα, όπως το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και η μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων που έχει ζητήσει η τρόικα, παραπέμπονται επίσης για μετά τις εκλογές. Το πρώτο λόγω χρόνου αλλά και του φόβου πως θα προκαλούσε νέα εσωτερική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των αντιρρήσεων των παπανδρεϊκών. Το δεύτερο απλά θα ενταχθεί στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και ως εκ τούτου παραπέμπεται για όταν συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή της Βουλής που θα καταλήξει στις αναθεωρητέες διατάξεις. Και βέβαια εκκρεμεί η συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: