Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια Hμέρα Ποίησης - Κι όμως υπάρχουν ακόμη ποιητές...

Του Μίλτου Γήτα
Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας-αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Την εκτέλεση της απόφασης ανέλαβε να υλοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το οποίο από τότε συμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό.Η συγκεκριμένη μέρα θεσπίστηκε προκειμένου να προωθηθεί η τέχνη της Ποίησης, όπως και οι προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών. Για να επιστρέψει, επίσης, η προφορική παράδοση με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ Ποίησης και άλλων μορφών Τέχνης, με βάση τον αφορισμό του Ντελακρουά: «Δεν υπάρχει Τέχνη, χωρίς Ποίηση».


Όπως έχει γράψει ο Ελύτης, η κατανόηση της Ποίησης είναι κάτι εντελώς άσχετο με ό,τι ως τώρα συνηθίσαμε να ονομάζουμε ευφυΐα, άσχετο με όλα όσα κάτω από τον γενικό τίτλο «πνευματικά προσόντα» εξασφαλίζουν, όταν υπάρχουν, στον κάτοχό τους, κοινωνικές επιτυχίες και θαυμασμούς. H κατανόηση αυτή είναι πολύ περισσότερο ζήτημα μιας άλλης ικανότητας, που θα μπορούσαμε ίσως να ονομάσουμε ως «ποιητική νοημοσύνη». H ποιητική αυτή νοημοσύνη μπορεί να λείπει από τους παντογνώστες και, ωστόσο, να κατοικεί μέσα στον πιο απλόν άνθρωπο. «Μπορεί, δεν ξέρω, να στηρίζεται σε μια συναισθηματική και ψυχική αγωγή, να 'χει σχέση με την ύπαρξη μιας καλής ποιότητας ευαισθησίας, με την παρουσία μιας ανάγκης πραγματικής για ποιητικό πέταγμα».

Ή, όπως υποστηρίζει ο Λειβαδίτης, «η Ποίηση είναι η μεταστοιχείωση της ζωής, σε πηγή ζωής».

Πού να βρει χώρο η δόλια η Ποίηση στις μέρες και στις νύχτες μας; Η ζωή μας, δυστυχώς, κάνει συνεχόμενες ρίμες με την πεζότητα. Ο Ελύτης, όμως, που ανέφερα και πιο πάνω, έγραφε στίχους «γιατί η Ποίηση αρχίζει από εκεί που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος». Ο Λοτρεαμόν έλεγε ότι «οι ποιητές έρχονται, για να παρηγορούν την ανθρωπότητα».

Ας παρηγορηθούμε λοιπόν γιατί πιστέψτε με υπάρχουν ακόμη ποιητές γύρω σας. Αρκεί μόνο να δείτε λίγο πιο πέρα από την καθημερινότητα και τα προβλήματα της. Και φυσικά αν κοιτάξετε με τα μάτια της ψυχής σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: