Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Άνιση μεταχείριση των ΑμεΑ» κατήγγειλε η αντιπολίτευση


Το θέμα των Ατόμων με Αναπηρίες οι συμβάσεις των οποίων δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, κυριάρχησε στην προ ημερησία διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η αρχή έγινε από τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα, ο οποίος έβαλε στο κάδρο της κριτικής του τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, καθώς η ΔΕΥΑΙ έχει δώσει παράταση στα ΑμέΑ που είχαν προσληφθεί στο παρελθόν.Ο κ. Γκόντας έκανε λόγο για κοινωνική αναλγησία και άνιση μεταχείριση, καθώς δεν υπάρχει ίδια συμπεριφορά απέναντι σε όλους. «Είναι αδιανόητο να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τους. Στη ΔΕΥΑΙ υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα από ότι υπάρχει στο Πνευματικό Κέντρο, που αποφασίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόντας, για να προσθέσει πως σε περίπτωση προσφυγής θα καταλήξουν όλοι εκτός εργασίας.

Απάντηση ως προς την επιλογή της ΔΕΥΑΙ να ενεργήσει αντίθετα από το Πνευματικό Κέντρο, ανέλαβε να δώσει ο Δήμαρχος και πρόεδρος της επιχείρησης Φίλιππας Φίλιος. «Δώσαμε παράταση για να περάσουν από υγειονομικές Επιτροπές και στη συνέχεια θα γίνει και στη ΔΕΥΑΙ αξιολόγηση. Ενδεχομένως στη ΔΕΥΑΙ να προκύψει με τον νέο οργανισμό ανάγκη για νέες θέσεις. Γι’ αυτό η ΔΕΥΑΙ είχε άλλη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Φίλιος και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως η πρόσληψή τους δεν έγινε ούτε με κοινωνικά κριτήρια, ούτε με βάση τη βαρύτητα της πάθησης.



Των επιλογών του υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά για λήξη συμβάσεων. «Ο νομοθέτης έδωσε τη δυνατότητα μετατροπής ορισμένων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Λέει όσους χρειάζεστε, αν υπάρχουν θέσεις στον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και μπορείτε να καλύψετε το κόστος. Αν τους κρατούσαμε όλους, το συνολικό κόστος θα υπερέβαινε τις 300.000 ευρώ. Δε θα μπορούσαμε να το σηκώσουμε. Για να μην είμαστε αυθαίρετοι, ζητήσαμε από τους προϊσταμένους να κάνουν αξιολόγηση. Με διαφάνεια έγιναν και μπορείτε να τις έχετε. Πήραμε τον μέγιστο αριθμό που μπορούσαμε, Παίρνω το κόστος των πράξεων μου. Δε θα υποθηκεύσω το μέλλον της επιχείρησης. Μου ήταν πολύ εύκολο να γίνω δημαγωγός», ανέφερε και κατηγόρησε τον Ν. Γκόντα για αφόρητο λαϊκισμό και εκμαυλισμό συνειδήσεων.



Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου χωρίς εξαιρέσεις ζήτησαν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας και ο προεδρεύων του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Χρήστος Μεντής. 



Στις κατηγορίες για αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης των ΑμεΑ απάντησε και ο δημοτικός σύμβουλος Επαμεινώνδας Ριστάνης, λέγοντας πως δεν είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιήθηκαν ρουσφετολογικές διαδικασίες. «Είχαμε ασφυκτική πίεση να ανανεώσουμε τα ίδια πρόσωπα. Το κάναμε μέσω της ΔΕΥΑΙ και του Πνευματικού γιατί δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα», τόνισε.



Τέλος, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας μίλησε για άκρατο λαϊκισμό του Ν. Γκόντα και πρόσθεσε πως το Πνευματικό Κέντρο έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις και αναλαμβάνει τις ευθύνες του, μια φράση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να ρίξει γέφυρες προς τον Μωυσή Ελισάφ στην διαδικασία για να αποκτήσει ισχυρότερα ερείσματα εντός της παράταξης.


Πηγή:vimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: