Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Άλλαξε την καθημερινότητά σου, πάρε ποδήλατο

Του Μίλτου Γήτα
Πόσες φορές έχετε βρεθεί κολλημένοι στην κίνηση της πόλης μας; Και όμως υπάρχει ένας απλός τρόπος να ξεφύγεις από το μαρτύριο του μποτιλιαρίσματος και ταυτόχρονα, να βελτιώσεις αισθητά την καθημερινότητά σου. Πάρε ποδήλατο! Έτσι, θα ανταλλάξεις με μιας την ακινησία, τον εκνευρισμό, το βάρος στο πορτοφόλι και την παραγόμενη μόλυνση, που απλόχερα σου προσφέρει η αστική χρήση του αυτοκινήτου, με την ευεξία, την ψυχική ισορροπία, την οικονομία και τη συνεισφορά στο καθαρό περιβάλλον, που σου δίνει η κίνηση στην πόλη με ποδήλατο.Αντιρρήσεις υπάρχουν πολλές. Λόγου χάρη, κλασική είναι η ένσταση ότι το ποδήλατο είναι πιο αργό από το αυτοκίνητο και  ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα. Αντιστοίχως, το ποδήλατο θεωρείται από πολλούς ένα πολύ επικίνδυνο μέσο κίνησης στην πόλη. Είναι όμως σαφώς λιγότερο επικίνδυνο από τη μοτοσυκλέτα λόγω της αντικειμενικά πολύ μικρότερης ταχύτητας, που δύναται να αναπτύξει.


Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μία πόλη που στο θέμα αυτό έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά τα θεωρώ λίγα. Ποιος δεν έχει κάνει βόλτα με το ποδήλατο στον ποδηλατόδρομο γύρω από τη λίμνη; Ποιος δεν έχει ακούσει για τις ποδηλατοβόλτες της Τετάρτης που ξεκινούσαν το χειμώνα από την Πλατεία και αναστάτωναν όλοι την πόλη ευχάριστα αφήνοντας τους οδηγούς σταματημένους να σκέφτονται αν την επόμενη φορά πρέπει κι εκείνοι να βρίσκονται πάνω στη σέλα ενός ποδηλάτου; Σίγουρα όμως πρέπει να γίνουν κι άλλα. Πρέπει να σχεδιαστούν νέοι ποδηλατόδρομοι αξιοποιώντας μάλιστα και την πολιτιστική μας κληρονομιά αφού η πόλη μας είναι γεμάτοι από αξιοθέατα, μνημεία και χώρους που χρήζουν προσοχής. Σκεφτείτε τουρίστες με τις οικογένειες τους να μπορούν να επισκεφτούν αξιοθέατα της πόλης  χρησιμοποιώντας τα ποδήλατα τους; Θα πρέπει ο ποδηλάτης επίσης  να μπορεί να κινηθεί μέσα στο κέντρο της πόλης κι όχι οι δρόμοι να γίνονται απαραίτητα απλά πεζόδρομοι. Βέβαια χρειάζονται και οι δρόμοι, χωρίς λακκούβες και με διαγραμμίσεις.

Κι επειδή ζούμε σε μια πόλη που οι χειμερινοί μήνες συνοδεύονται από αρκετό κρύο, θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και παγετό σας ενημερώνω πως στις Ευρωπαϊκές πόλεις του Βορρά υπάρχουν πλέον οι θερμαινόμενοι ποδηλατόδρομοι οι οποίοι λειτουργούν με το ηλιακό φως και αποτρέπουν την εγκατάσταση πάγου, που είναι επικίνδυνος για την οδήγηση.

Το σύστημα χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια, η οποία αντλείται από βάθος 30 με 50 μέτρα κάτω από το έδαφος. Πολλοί είναι ήδη οι δήμοι στην Ολλανδία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το κόστος βέβαια είναι αρκετά υψηλό και υπολογίζεται στα 20.000 με 40.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου αλλά από την άλλη ο Δήμος θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση αλατιού, θα γλιτώσει τους ποδηλάτες από τους συχνούς και απρόβλεπτους τραυματισμούς  και το βασικότερο θα πείσει τους πολίτες να κινούνται με ποδήλατο και τις κρύες μέρες του χειμώνα. Φυσικά όλα αυτά εφόσον η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει βάλει σε προτεραιότητα τα θέματα των ποδηλατών και θέλει όντως να κάνει ακόμη πιο φιλική την πόλη μας σε αυτούς.

Γι’ αυτό  ας πάρουμε στα σοβαρά την καθημερινότητά μας και ας αγοράσουμε ποδήλατο. Με μικρές διαδρομές και σε πιο ήσυχους δρόμους στην αρχή, με προσοχή στην αλλαγή κατεύθυνσης πάνω στο δρόμο και πάντα με ένα καλό λουκέτο για την ασφάλεια του ποδηλάτου μας. Δεν θα είσαι μόνος σου. Είμαστε ήδη πολλοί και θα γίνουμε πολύ περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: