Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Νέος Ψυχρός Πόλεμος! Ομπάμα σε Πούτιν: Θα το πληρώσεις! Πάνω από το 95% υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία

Μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου έχει ξεκινήσει για τα καλά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία με αφορμή την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την απόφαση για ένωσή της με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, οι κάτοικοι της Κριμαίας τάχθηκαν κατά... 96,6% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Βέβαια, και να ήθελαν να ψηφίσουν όχι, δεν είχαν αυτή την επιλογή.Μόλις βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα στην Κριμαία, ο Μπαράκ Ομπάμα σήκωσε το τηλέφωνο του Οβάλ Γραφείου και κάλεσε Κρεμλίνο για να... τρίξει τα δόντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αφού του είπε πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, τον προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. «Θα πληρώσεις το κόστος», φέρεται να του είπε σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία. Καναδάς και Ιαπωνία (σ.σ. στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ) ξεκαθάρισαν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ η Κίνα (σ.σ. σύμμαχος της Ρωσίας) ζήτησε... αυτοσυγκράτηση. 

Το αποκαλούμενο «δημοψήφισμα» στην Κριμαία, σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από τη Ρωσία είναι παράνομο, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. «Το αποτέλεσμά του δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο. Είναι παράνομο δεν έχει καμία νομική αξία και ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά του» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης στη δήλωσή του.

Ο Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουκρανία το Σάββατο ανέφερε επίσης ότι «τα ανεύθυνα και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα».

Ούτε και η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, ανέφερε ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιοσιχίντε Σούγκα. Όπως είπε, το Τόκιο θα απαντήσει σχετικά με τις πιθανές ενέργειες του για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με την ομάδα των G-7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Από την άλλη, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία. Ο Λι, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, πρόσθεσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: