Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα "σπέρνει" τη διχόνοια ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε - Έτοιμος για αντάρτικο ο γερμανός υπουργός εάν επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα


Μία άλλη διάσταση στη φημολογία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δίνει το Der Spiegel το οποίο υποστηρίζει πως υπάρχει πλέον χάσμα στη γερμανική κυβέρνηση και οι μέχρι τώρα "κολλητοί" Μέρκελ και Σόιμπλε τα έχουν τσουγκρίσει για χάρη της Ελλάδας. Η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, σε ανάλυσή της για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη στάση του Βερολίνου έναντι της Αθήνας αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεδίωκε ένα πακέτο προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά η Μέρκελ το σταμάτησε. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ εν όψει των ευρωεκλογών φοβάται το πολιτικό κόστος και επιπλέον ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ευρωεκλογές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, μιας και θεωρείται πως το πρόβλημα στην Ελλάδας δίνει "αέρα στα πανιά των ευρωσκεπτικιστών" καθώς καθώς "παρά τον πακτωλό των δανείων που της έχουν χορηγηθεί, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη εκτός κινδύνου'.


Μάλιστα, φαίνεται πως οι σχέσεις των δύο γερμανών έχουν διαρραγεί καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα εάν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα και μάλιστα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου ο κ. Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα, ακόμα και αν δεν δώσει η Άνγκελα Μέρκελ το "πράσινο φως".

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε στήνει αντάρτικο στις αποφάσεις της Μέρκελ καθώς και πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο είχε παραδεχθεί πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα ένα τρίτο πακέτο στήριξης. 

Οι σκέψεις του κ. Σόιμπλε είναι πως χωρίς μία τέτοια προοπτική μπορεί να ενισχυθούν τα ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που θεωρεί πως θα αναζωπυρώσει την κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: